Eljätten chockhöjer – ger miljarder till ägarna

Elnätsavgifterna chockhöjs för kunder hos flera svenska elnätsbolag. Det sker i stöd av statliga regler som tillåter de omfattande höjningarna. Samtidigt gör eljätten Eon stora vinster och skickar hälften av bidragen till ägarna – istället för att investera det i utbyggnaden av elnäten.
– Detta är inte rimligt, säger elnätsexperten Stefan Yard till DN. 

Flera elnätsbolag, bland annat Eon och Vattenfall, gör kraftiga höjningar av elnätsavgiften för sina kunder. I augusti höjer Eon avgifterna med 9 procent i Stockholmsområdet och 6 procent i södra Sverige, det efter tidigare höjningar vid årsskiftet. Liknande höjningar gjorde även Vattenfall som vid årsskiftet höjde avgifterna med 12 procent.

Elnätsbolagen har generellt höjt avgifterna mer än den genomsnittliga prisökningen i samhället de senaste tio åren. Trots det tillåter staten att elbolagen gör allt större höjningar av avgiften. Under 2023 gjorde Eon gjorde en rörelsevinst på 4,1 miljarder kronor. Gustav Wengen, avdelningschef på Eon, sa till tidigare till TT att bolaget behöver pengarna för att kunna investera i elnäten. Men vid en närmare titt visar det sig att Eon Energidistribution skickade nästan hälften av vinsten i koncernbidrag i den tyska koncernen, rapporterar DN.

Stefan Yard är professor emeritus i företagsekonomi vid Lunds universitet. Han kritiserar bolagens argument till höjningarna och anser att kunderna inte ska behöva förskottsbetala investeringar. Samtidigt menar han att systemet behöver en uppdatering.
– Höjningarna är tillåtna enligt reglerna, som dock bör ändras. Elnätsbolagen kan nu höja avgifterna även när de har gamla elanläggningar bara för att byggkostnaderna skenat i nyinvesteringar. Detta är inte rimligt, säger Stefan Yard till DN.
LÄS MER: