Elon Musk: Kan styra musen genom att tänka

En person som fick ett chip implanterat i hjärnan kan nu kontrollera en datormus endast genom att tänka. Elon Musks företag Neuralink ligger bakom experimentet. Testet får däremot kritik från andra forskare.

Det var i januari som Elon Musks företag Neuralink implanterade ett chip i hjärnan på en person. Operationen utfördes av en robot och verkar ha varit lyckad då patienten kan styra en datormus endast med sina tankar, skriver CNBC.
– [Patienten] verkar ha återhämtat sig helt utan några negativa effekter som vi är medvetna om och kan kontrollera musen och flytta musen runt på skärmen bara genom att tänka, sa Elon Musk på ett evenemang som hölls på X, skriver CNBC.  

Neuralink är miljardärens startup företag som arbetar med att utveckla hjärnimplantat, som ska hjälpa människor att använda neutrala signaler för att styra extern teknik. Företaget har som mål att i framtiden kunna återställa förlorade förmågor i våra sinnen, motorisk funktion och tal.

Det var i höstas företaget fick godkänt av US Food and Drug Administation att utföra testet på en människa. Identiteten på den första patienten är fortfarande hemlig, men Neuralink eftersökte personer med ALS när de sökte patienter för sina försök skriver CBS.

Tidigare i februari fick experimentet utstå kritik från Hastings Center som är ett opartiskt forskningsinstitut. Kritiken lyftes mot Neuralinks sätt att kommunicera information om hur testerna gått. Där företagets framsteg lyfts från Elon Musks X-konto.
– När personen som betalar för ett mänskligt experiment med en enorm ekonomisk andel i resultatet är den enda informationskällan, har grundläggande etiska standarder inte uppfyllts, säger Arthur Caplan ordförande för Institutionen för medicinsk etik vid University of Pennsylvania, och Jonathan Moreno, skriver CBS.

MEST LÄSTA

Senaste nytt