Elpriset chockhöjt idag – högsta nivån sedan januari

Höga elpriser slår till mot Sverige under måndagen. Priserna är dubbelt så höga som i helgen – på flera håll är priset det högsta sedan i januari.

Under februari och hittills i mars har elpriserna hållit sig på en låg nivå. Det beror på att det varit mycket blåst som gett hög produktion i vindkraftverket. Dessutom har temperaturen varit mild. Men nu blir det ändring på det. 

Under måndagen sker närmast en dubblering av elpriset på elbörsen Nordpool från drygt 50 öre per kWh till 95 öre per kWh under måndagen. Från prisnivån på 40 öre i lördags är det mer än en dubblering. För flera elprisområden är detta den högsta nivån sedan mitten av januari. Orsaken kan vara att det ska blåsa väldigt lite på flera håll i Sverige under inledningen av veckan. Dessutom kryper temperaturen under nollan på många håll. Som dyrast är det imorgon väll med ett pris på nästan två kronor per kWh.

– Främst beror det på kyla i kombination med lite vind i prognosen. Vi ser att början av denna vecka väntas ge torrare och kallare väder med temperaturer 1-2 grader under det normala och den nordiska kärnkraften har för tillfället 78% av total kapacitet pga service och underhåll Den hydrologiska balansen estimeras till -8,0 TWh, säger Heidi Stenström på Vattenfall till NU.se.

Priserna har annars varit stabila under de senaste veckorna och de stora skillnaderna mellan elprisområdena har jämnats ut. För den som inte har rörligt timpris har inte enstaka dag med höga elpriser så stor betydelse, elpriset räknas fram som ett genomsnitt av dagpriserna. Den som har rörligt timpris kan däremot tjäna en del på att förbruka så lite som möjligt under måndagen. 

– Vädrets makter märks inte minst på elpriset. Det är många faktorer som påverkar elpriset. Har man möjlighet att använda elen då den är som billigast, som genom ett timprisavtal, finns många kronor att spara. Även de fasta elprisavtalen är lägre nu vilket passar om man vill ha kontroll och veta vad man betalar varje månad, säger Jonas Stenbeck, privatkundschef Vattenfall Försäljning Norden.
LÄS ÄVEN:

MEST LÄSTA

Senaste nytt