EU granskar Tiktok – misstänks för regelbrott

EU undersöker nu Tiktok för regelbrott. Företaget misstänks bryta mot EU:s nya digitala regler som kom förra året. Kommissionen ser brister i hur Tiktok skyddar sina användare mot olämpligt innehåll.

Det var i början av veckan som EU:s verkställande gren gick ut med att de inlett en undersökning av Tiktok. Reglerna som företaget misstänkts bryta mot är lagen om digitala tjänster “DSA” som började gälla 2023. Reglerna stiftades för att ställa krav och göra internet säkrare för användare. Detta menar EU:s kommission att Tiktok inte gör tillräckligt.
– Skydd av minderåriga är en högsta prioritet för efterlevnaden av DSA. Som en plattform som når miljontals barn och tonåringar måste Tiktok följa DSA till fullo och har en särskild roll att spela i skyddet av minderåriga online, säger Thierry Breton, EU:s kommissionär i ett pressmeddelande, vilket CNBC skriver.

De största bristerna kommissionen ser hos företaget är dess systemrisker och algoritmiska system. EU menar även att det finns tydliga brister i hur lätt det är för minderåriga att komma åt ”olämpligt innehåll”.
– Vi inleder detta formella överträdelseförfarande idag för att säkerställa att proportionerliga åtgärder vidtas för att skydda unga européers fysiska och känslomässiga välbefinnande, säger Thierry Breton.

Tiktok själva menar att de varit ett av de mest framstående företagen på att skydda unga användare från olämpligt innehåll på internet. I ett pressmeddelande kommenterade de undersökningen så här.
– Vi kommer att fortsätta att arbeta med experter inom industrin för att hålla unga människor på Tiktok säkra, och ser fram emot att nu få möjligheten att förklara detta arbete i detalj för kommissionen.