Experterna varnar: Så stort kan raset bli på bostadsmarknaden

Experter varnar för ytterligare prisras på bostadsmarknaden. I augusti föll priserna med två procent. 
– Upplevelsen är att det har gått ner mer än vad statistiken visar. Kanske 15 procent från toppen, säger villamäklaren Pär Gunnarsson på Fastighetsbyrån i Bromma.

Den ökade räntenivån och de höga energipriserna gör att priserna på villor och bostadspriser fortsätter att falla i Sverige. Största nedgång är i Stor-Stockholm där villapriserna gått ner med fyra procent enbart i augusti.

Bostadsrätterna föll med två procent i riket i augusti, vilket ger ett prisfall på åtta procent på tre månader. 

– Att priserna fortsätter att gå ner under augusti är inte helt oväntat med tanke på utmaningar som höjda elpriser och räntor. Trots det är det många spekulanter på visningarna och det görs fortfarande många affärer, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

Försäljningstiderna gått tillbaka till de nivåer vi såg före pandemin. Men sett över två år ligger priserna fortfarande kvar på plussidan. Något som kan påverka priserna positivt är stödpaketet från regeringen.

– Faktorer som det ekonomiska läget och elpriser påverkar priserna negativt. Samtidigt kan eventuella beslut om subventioner på el och förändringar i amorteringskravet bidra till en positiv effekt, säger Andreas Moritz, vd på SkandiaMäklarna.

De flesta tror ändå på fortsatt fallande priser, och experter spår att botten kan nås framemot mitten av 2023. Exakt hur stort fallet blir är svårt att förutse, men vissa experter spår 15-20 procent.

– Många negativa omvärldsfaktorer samverkar och fortsätter att påverka bostadsmarknaden med färre affärer och prisnedgångar som konsekvens. De senaste veckorna kan vi dock se tendenser att säljare och köpare börjar närma sig varandra på vissa orter. Men om det är en trend som kommer att hålla i sig är omöjligt att säga, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Villpriserna sjunker nu mer än bostadsrättspriserna, i storstäderna. Storstäderna brukar leda utvecklingen, så troligen kan det sprida sig ut i landet. Det kan bero på att de höga elpriserna drabbar villaägarna i större utsträckning.

Fredrik Kjell, VD på HusmanHagberg tror inte att vi sett botten i bostadsmarknaden ännu. 
– Däremot tror jag inte att marknaden ännu sett full effekt av höjda räntor och energipriser. Lånen läggs om allt eftersom och elräkningen ökar då det blir kallare ute.

Utbudet är uppe på rekordnivåer. Enligt Hemnets statistik så visade augusti på största annonsvolymen sedan våren 2019. Det är framförallt små lägenheter, ettor, som står för en ovanligt stor andel av utbudet.

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket– 2%– 8%– 4%41 869
Centrala Stockholm– 3%– 10%– 3%101 430
Centrala Göteborg– 2%– 5%– 3%64 739
Centrala Malmö– 2%– 6%+ 1%38 840
Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket– 2%– 4%– 1%3 607 000
Stor-Stockholm– 4%– 8%– 3%6 390 000
Stor-Göteborg– 2%– 5%– 3%5 338 000
Stor-Malmö– 3%– 6%– 5%4 882 000
Fritidshus12 månMedelpris
Riket+ 4%2 422 000