Ska man flytta ut i skogen för att få bra spermier? En ny studie undersöker hur mäns miljö påverkar möjligheterna till att skaffa barn. Saker som rökning, luftföroreningar och bekämpningsmedel från mat – kan göra det svårare.
— Att pappans miljö kan ha effekt på barnets hälsa har inte tidigare uppmärksammats. Endast giftiga ämnen som mamma kan få i sig har hittills tagits i beaktande, säger Oscar Karlsson som är forskningsledare vid institutionen för miljövetenskap vid Stockholms universitet
I veckan så uppmärksammade den finska tidningen Yle om en ny studie där en internationell forskargrupp ska undersöka närmare hur saker som bekämpningsmedel, metaller och luftföroreningar, bland annat påverkar bildandet av testosteron. Testosteron spelar en avgörande roll när det kommer till spermieproduktion, och för låga nivåer kan leda till infertilitet.
När en spermie befruktar ett ägg så överförs inte bara DNA, utan även dom effekter som exponering av olika kemikalier gett upphov till, förs vidare till barnet. Därför kan det vara en bra idé att män tänker efter kring vilka kemikalier de exponeras för, redan innan de börjar skaffa barn.
Än så länge är det tidigt att dra slutsatser utifrån den nya studien. Men tidigare studier har visat att syntetiska kemikalier från rökning, bekämpningsmedel, plastförpackningar och luftföroreningar kan påverka fertiliteten.
— När det gäller blivande pappor så borde de definitivt inte röka. Rökningen påverkar bildandet av spermier och antalet spermier. Men rökning skulle helt klart också kunna ha en effekt på spermiernas epigenetiska faktorer, säger Oscar Karlsson.
Journlisten från Yle frågar Oscar Karlsson skämtsamt om men borde bosätta sig i vildmarken innan de skaffar barn, för att få friska spermier. På den frågan svarar han att sådan flytt hade kunnat vara positiv då man minskar exponeringen för syntetiska kemikalier drastiskt.
— Då kunde man undvika att leva på den mat som produceras och som vi köper i affären. Där kan det finnas rester av bekämpningsmedel. Vi kan också få i oss kemikalier från de olika plastförpackningarna. (…) Skulle man då gå ut och leva i skogen, av det som finns där, skulle man undvika en stor del av de kemikalierna.
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se