Två nya studier visar på att mat som blivit hårt förädlad ökar risken för hjärtsjukdomar såsom vaskulär demens och stroke. Denna typ av livsmedel är dessutom något som blivit allt mer vanligt under de senaste åren, och mest utsatta är de yngre och de fattiga i samhället. En del får i sig så mycket som 80% hårt förädlad mat i sin diet.
Det är ingen nyhet att maten vi stoppar i oss har stor påverkan på kroppen, både kortsiktigt och långsiktigt. Nu har två nya studier kommit fram till att så kallad “Ultraprocessad mat” kan ge oss konsekvenser såsom högt blodtryck, hjärtattacker och strokes samt hjärtsjukdomar. Enligt The Guardian så menar en av experterna att detta borde vara en stor väckarklocka för alla världens regeringar.
De senaste åren har intaget av hårt förädlade livsmedel ökat. Många yngre människor eller de med sämre inkomst får i sig så mycket som 80% i sin diet. Exempel på några av dessa livsmedel är proteinbars, färdigrätter, kolsyrade drycker och snabbmat. I USA och Storbritannien består mer än hälften av den genomsnittliga kosten av hårt förädlade livsmedel, även kallat UPF (Ultra-processed food).
Första studien spårade 10 000 stycken kvinnor under 15 års tid. Den studien visade att de kvinnor som konsumerade den högsta andelen hårt förädlade livsmedel, löpte 39% större risk att utveckla högre blodtryck än den grupp som hade lägst intag av hårt förädlad mat.
Högt blodtryck kan i sin tur öka risken för allvarliga hjärtsjukdomar, såsom perifer artärsjukdom, vaskulär demens och aortaaneurysm.
Den andra studien var en metaanalys av mer än 325 000 män och kvinnor. Detta visade att de som åt mest hårt förädlade livsmedel löpte 24% större risk att få kardiovaskulära besvär, även hjärtinfarkt, stroke och angina.
Resultatet av studierna avslöjades på det årliga mötet för European Society of Cardiology i Amsterdam, och fick flera experter att uppmana om brådskande åtgärder.
Hårt förädlade livsmedel är produkter som genomgått flera processer under tillverkningen. I dessa produkter finns oftast en hög andel salt och socker, men ibland även tillsatser och konserveringsmedel.
Maten är dessutom oftast låg i fiber och saknar många av de näringsämnen som finns i färska varor, som exempelvis frukt och grönsaker.
Läs mer här.