Så vände han Åhléns från kris till rekordvinst

Åhléns nye ägare Ayad Al-Saffar lyckades ta varuhuset från bankförlust till mångmiljonvinst på 1,5 år. Ayad som blev kidnappad som 18 åring är idag en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer.
– Det här är min femte turn around. Åhléns fyller 125 år i år och såvitt vi vet är detta något av en rekordvinst
, säger Ayad Al-Saffar, VD och majoritetsägare av Åhléns, till DI.

Efter att Antonia Ax:son Johnson drivit det krisande Åhléns i 34 år, blev Ayad Al-Saffar Åhléns nya VD 2022. Efter att Ayad tog över så gick Åhléns från en rörelseförlust på omkring 400 miljoner kronor till ett rörelseresultat på 86 miljoner kronor, det enligt bokslutet för 1 maj 2023 till 30 april 2024.
–Varuhusens tid är nu…Jag tror på fysisk handel men den måste göras rätt, säger Ayad Al-Saffar till DI.

Ayad växte upp i Libanon och blev kidnappad som 18-åring. Året efter flydde han till Sverige, där han hamnade i Rättvik i Dalarna och började sälja klockor på marknader. Sedan dess har Ayad lyckats vända fem förlustbolag, däribland Ur&Penn och Åhléns. Mellan den 1 maj 2023 och 30 april 2024 omsatte Åhléns 4,6 miljarder kronor.
– Det här är min femte turn around. Åhléns fyller 125 år i år och såvitt vi vet är detta något av en rekordvinst.

Åhlens nya ledning i maj 2023.

För att få Åhléns på fötter igen tvingades Ayad Al Saffar göra en hel del ändringar i verksamheten. Bland annat satsade han mer på egna varumärken och en mer hållbar lönsamhet, dessutom sa han upp en del personal.
– Huvudkontoret var större än varuhusen mäktade bära så jag sade upp hela ledningsgruppen och drygt 80 tjänstemän. Nu är huvudkontoret mer ett servicekontor till varuhusen i stället för tvärtom, säger Ayad Al-Saffar. 

Idag har Åhléns 3000 anställda och 48 varuhus runt om i landet, men målet är att öppna fem nya varuhus per år. Kommande åren menar Ayad Al-Saffar att vi kulle kunna se Åhléns börsnoteras.
– Inte alls omöjligt…Jag kan tänka mig om tre år. Det är en rimlig tidshorisont.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt