Så blev Willys ägare näst rikast i Sverige

Antonia Ax:son Johnson fick nyligen motta Vasaorden ”Kommendör med stora korset” ur kung Carl XVI Gustafs hand. Hon är inte bara storägaren som byggt upp Willys och gått förbi ICA till Sveriges mest omtyckta matbutik. Här är den okända historien hur hon lyckades med bedriften att gå från 150 miljoner till att bli Sverige rikaste kvinna – god för över 100 miljarder kronor.

Willys har blivit Sveriges mest omtyckta butik. Bakom kedjan finns den framstående affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson. I snart 25 år har Willys ingått i hennes livsmedelsimperium Axfood. En resa som i år fick Willys att gå förbi ICA i betyg. Men vi tar den spännande historien om Antonia från början.

Antonia Ax:son Johnson föds 1943 in i en av Sveriges rikaste företagsfamiljer, efter att hennes farfars far en gång i tiden grundat bolaget A. Johnson & Co. Trots att det välkända talesättet är förvärva, ärva och fördärva har Antonia Ax:son Johnson lyckats med bedriften att som fjärde generation ta familjen från en förmögenhet på drygt 150 miljoner kronor till att idag vara värd över 100 miljarder kronor.

Nyligen gick Willys om ICA som Sveriges mest omtyckta butikskedja.

Antonia var redan som ung anknuten till familjeföretagen, men det skulle dröja till 1978 innan hon fick fullt engagera sig i familjens företagsimperium. Vid den tidpunkten tvingades Antonias far Axel Ax:son Johnson dra sig tillbaka från företagandet på grund av sjukdom, och istället fick Antonia kliva in i rampljuset. Precis då befann sig många av företagen inom familjesfären i kris, med stora förluster och en konkurs som närmade sig snabbt. Antonia och hennes morbror Bo Ax:son Johnson lyckades dock framgångsrikt styra upp genom att genomföra stora förändringar och försäljningar i familjens innehav.

Efter att ha räddat familjesfären från kris, tog Antonia Ax:son Johnson 1982 över ordförandeklubban för A. Johnson & Co, det som idag är känt som Axel Johnsongruppen. Tillsammans med VD Göran Ennerfelt skulle de nu lägga grunden för det som skulle bli det nya imperiet.
– Vi har delat upp rollerna oss emellan, vi kompletterar varandra. Antonia är personlig och intuitiv, bra på att knyta kontakter och göra rätt saker i förhandlingar. Antonia jobbar i hög grad utåt och jag inåt. Jag gillar siffror och jobbar inåt i bolagen där jag får människor att fun­gera tillsammans, sa Göran Ennerfelt i en intervju med Affärsvärlden efter 27 år som vd för Axel Johnson-gruppen.

År 1984 gifter sig Antonia och Göran, och den första stora förändringen under parets ledarskap kommer 1988. I samband med att familjeföretaget avyttrar sina råvaruaffärer och affärerna i Ryssland så förvärvas Saba Gruppen. Det är kanske mer känt med sina varumärken som Hemköp, Åhléns och Dagab och koncernens nya fokus på konsumenthandel tar sin början.
– Köpet av Saba är min mest lyckade affär, sa Antonia Ax:son Johnson till Affärsvärlden år 2006.

Men nästa kris för Antonia Ax:son Johnson skulle komma redan i början av 90-talet. Då kom Sveriges finans- och fastighetskris. Man hade belånat sig kraftigt, inte minst på grund av uppköpet av Saba-gruppen. Det skulle nu bli den stora prövningen för Axel Johnsongruppen. Koncernen hade skulder på flera miljarder kronor, samtidigt som man satt på en stor portfölj av fastigheter. Inom en annan del av familjesfären, Nordstjernan, var man istället tungt exponerad mot bygg- och fastighetssektorn som också drabbades hårt av finanskrisen i början av 90-talet.

Trots att konkursen var nära kunde kollapsen undvikas. Genom att sluta ett avtal med SEB kunde man istället komma överens om en plan som räddade hela familjeimperiet. Och krisen skulle inte bli långvarig för koncernen. Redan efter ett par år var flera delar av gruppen lönsamma igen, och 1997 gjorde NCC och Nordstjernan ett stort förvärv av byggruppen SIAB. Det innebar att man nu även var ett av Nordens största byggföretag. Redan två år därpå grundar man familjens investeringsbolag Novax, som idag specialiserar sig på investeringar i små och medelstora tillväxtbolag.

Bara nått år därefter, år 2000, bildar man Axfood som blir det största benet i familjeimperiet. Genom en sammanslagning av Hemköp och Dagab, samt ett förvärv av Willys, bildar man det nya bolaget Axfood. Idag omsätter Axfood över 80 miljarder kronor årligen.

Sedan år 2000 har koncernbolaget Axel Johnson lyckats öka sin omsättning från 7,2 miljarder kronor till 127 miljarder kronor år 2023. Det motsvarar en årlig omsättningstillväxt på över 13 procent, 23 år i rad. Vinsten har i sin tur ökat från 279 miljoner kronor till 4,4 miljarder kronor idag, trots att flera av familjens bolag numera inte räknas in i Axel Johnson-gruppen. Nordstjernan har idag ett substansvärde på cirka 34 miljarder kronor, jämfört med drygt 3 miljarder kronor år 2000, och AxFast har idag fastigheter med ett marknadsvärde på över 19 miljarder kronor.

Familjen äger via Axel Johnsongruppen och familjens stiftelser idag en bred portfölj av bolag. Bland annat äger man industriföretaget Axel Johnson International, livsmedelsföretaget Martin & Servera, en majoritetspost i Axfood, samt ett betydande innehav i elektronikåterförsäljaren Dustin. Familjen äger även fastighetsbolaget AxFast och andra stora innehav via sina investeringsbolag Novax och Nordstjernan. 

Idag anses Antonia Ax:son Johnson ha en förmögenhet på över 10 miljarder dollar, omräknat drygt 105 miljarder kronor. Ledarskapet ligger redan idag hos den femte generationen, och sedan 2015 är det Antonia Ax:son Johnsons dotter Caroline Berg som greppar ordförandeklubban i familjens maktbolag.

Helt nyligen fick Antonia Ax:son Johnson motta den kungliga orden ”Kommendör med stora korset, Vasaorden”, för utomordentliga insatser inom näringsliv och andra samhällssektorer. Hennes personliga passion är hästar.
– Så många grattis, fantastiska kommentarer och hjärtan! Jag är helt överväldigad.. Tusen tack. Roligast av allt var att hästarna nämndes i motiveringen till denna fina orden- de är för evigt i allas våra hjärtan!

Axelson Johnsons-gruppens nuvarande ordförande, och femte generationens företagsledare inom familjen, Caroline Berg. Bild: Christopher Hunt

Ett urval av företag som familjen har ägande i idag

Genom Axel Johnsongruppen:

Axel Johnson International
Axfood (Hemköp, Willys, Tempo, Handlar’n, Urban Deli, Bergendahls)
AxSol
Dustin
Martin & Servera
Axfast

Genom Novax:

STC
Apohem
Aqua Dental
RCO
Matsmart
Gårdsfisk
Hedvig
Filippa K
Voyado

Genom Nordstjernan:

Alligo
Engcon
Momentum Group
Attendo
Nobia
Bonava
Zimpler
Mentimeter

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt