Forskarnas bragd: 1050°C med solenergi

Forskare i Schweiz har lyckats framställa solvärme i upp till 1050°C med hjälp av kvarts. Genombrottet kan bidra till att ersätta fossila bränslens roll i framställningen av material som stål och glas.
– Människor tenderar att tänka på elektricitet som energi, men hälften av energin används i form av värme, säger forskaren Emiliano Casati. 

Forskare vid tekniska högskolan i Zürich, ETH, har lyckats producera solvärme till över 1000°C. Det framgår i ett pressmeddelande. För att producera allt från stål, glas och cement kräver värme på över 1000 grader. Ungefär 25 procent av den globala energiförbrukningen går åt till detta och mängder av utsläpp går åt i processen eftersom man till stor del använder fossila bränslen i framställningen. 

Genom att istället använda solenergi för att producera värmen som krävs för dessa material kan solenergin bli ett miljövänligt alternativ. Hittills har tillräckligt höga temperaturer inte lyckats uppnås, men nu har forskarna i Schweiz lyckats komma upp i tillräckligt höga temperaturer.

Foto: Cell Press

Forskarna har med hjälp av syntetiskt kvarts fångat solenergi upp till 1050°C. 
– Att tackla klimatförändringar kräver att vi avkarboniserar energi i allmänhet. Människor tenderar att bara tänka på elektricitet som energi, men faktum är att ungefär hälften av energin används i form av värme, säger Emiliano Casati från tekniska högskolan ETH i Zürich. 

Genombrottet slår temperaturrekordet av vad man med hjälp av solenergi lyckats uppnå, vilket var 170°C. Alltså långt ifrån den temperatur som krävs. 
– Vår forskning visade att soltermisk fångst fungerar inte bara vid låga temperaturer, utan även långt över 1 000 °C. Detta är avgörande för att visa dess potential för verkliga industriella tillämpningar, säger Emiliano Casati. 

Andra material än kvarts för att framställa samma temperaturer är nu i rullning. Forskarna tittar nu på olika vätskor och gasers potential för att producera värme.

LÄS MER: