Man som står och gräver jord.

Forskarnas upptäckt: Evig bränslecell som drivs av jord

Ett forskarteam från Northwestern University i USA har utvecklat en ny bränslecell som drivs av jord. Forskarna hoppas att den kan gå för evigt och bli en ny viktig energikälla. 

Forskarna bakom bränslecellen som drivs av jord hoppas den i framtiden kommer kunna användas som ett miljövänligare alternativ till batterier.

– Vi måste hitta alternativ som kan ge låga mängder energi för att driva ett decentraliserat nätverk av enheter. I vårt sökande på lösningar, tittade vi på mikrobiella bränsleceller, som använder speciella mikrober för att bryta ner jord och använda den låga mängden energi för att driva sensorer. Så länge det finns organiskt kol i jorden för mikroberna att bryta ner, kan bränslecellerna potentiellt vara för evigt, säger Bill Yen som ledde arbetet med studien.

Fotograf för bilderna: Bil Yen/Northwestern University,

Forskarna testade den nya bränslecellen genom att låta den driva sensorer som mäter markfuktighet och detekterar beröring som bland annat används för att spåra passerade djur. Den jorddrivna sensorn utrustades även med en antenn för att få till en trådlös kommunikation med en närliggande basstation. Bränslecellen fungerade i både våta och torra förhållanden, samtidigt som den klarade sig bättre än likadana teknologier med 120 procent.

– Vi kan använda mycket enkla konstruerade system för att fånga deras el. Vi kommer inte att driva hela städer med denna energi, men vi kan fånga små mängder för att driva praktiska applikationer med låg effekt, säger George Wells en av forskarna bakom studien.

MFC
Fotograf: Bil Yen/Northwestern University

Bränslecellen gör elektricitet från bakterier som naturligt ger elektroner till närliggande ledare. När dessa elektroner strömmar från anoden till katoden skapar det en elektrisk krets. Problemet som funnits med denna teknik är att den är knepig att använda sig av. För att de mikrobiella bränslecellerna ska fungera måste de förbli fuktiga och syresatta, vilket är svårt när de begravs under jord i torr smuts.

– Även om bränsleceller för jord har funnits som koncept i mer än ett sekel, har deras opålitliga prestanda och låga uteffekt hindrat ansträngningar att göra praktisk användning av dem, säger Bill Yen.

MEST LÄSTA

Senaste nytt