Försökte byta bort 1700-talsvillan – stoppades av kungens krav

Bostadsbytet föll på att kung Carl Gustaf blandade sig i. När hyresgästen i Villa Jacobsdal ville byta sitt pampiga hus mot en lägenhet i stan ställde hovet ett specialkrav på nya gästen: att avtala bort sitt besittningsskydd. 
– Vi är en familj med flera barn och vi kunde inte gå med på det kravet eftersom det kunde leda till att vi blev uppsagda och inte hade någon bostad, säger lägenhetsägaren, som nu får leta vidare.

Villa Jacobsdal är ett vackert 1700-talshus på Ulriksdals slottsområde, strax norr om Stockholm. Huset har 14 rum, vinkällare, stuckaturer, flera öppna spisar och en fin trädgård med äppelträd. 
Huset är en del av kungens stora fastighetsbestånd på cirka 350 lägenheter och hus, och dom som hyr bostäderna får snällt följa kungens regler. 

Här i Villa Jacobsdal har en familj bott sedan 90-talet, men barnen har flyttat ut sedan länge och det äldre paret har känt att huset blivit för stort. Kravet har dessutom varit att sköta den stora trädgården, men det finns inte längre samma ork. 
Paret försökte byta hyresvillan mot en mindre lägenhet i stan. En hyresgäst i innerstan med en fyrarummare på 103 kvadratmeter nappade. 

– Vi var och tittade på den och det var jättefint, en 1700-talskänsla. Sedan ligger villan nära motorvägen vilket kanske är ett minus för vissa, säger hyresgästen till tidningen Hem&Hyra
Hyran för 14-rumsvillan är 20 793 kronor i månaden. Då ska hyresgästen stå för värme och el själv, och det kan som bekant bli en dyr affär med dagens energipriser. 

Men trots att båda parter ville genomföra bostadsbytet så blev det inget. Orsaken: Ståthållarämbetet – som företräder kungahuset – krävde att den nya hyresgästen skulle avtala bort sitt besittningsskydd, vilket innebär att han och familjen lätt kan bli uppsagda.

– Vi är en familj med flera barn och vi kunde inte gå med på det kravet eftersom det kunde leda till att vi blev uppsagda och inte hade någon bostad, säger lägenhetsägaren till tidningen Hem&Hyra.

Bostadsbytet avgjordes nyligen i hyresnämnden, som gick på kungahusets linje. Hovet har rätt att kräva att en ny hyresgäst avtalar bort sitt besittningsskydd. Hyresnämnden hänvisar till den kungliga dispositionsrätten som skäl till att de avslår bytet. 
”Normalt sett avstår alla hyresgäster från besittningsskyddet till hyresobjekt inom dessa områden, och att det är av stor vikt för hovet att så sker, eftersom bostäder behövs för kungafamiljen och hovets personal”, skriver hyresnämnden i sitt beslut.

Hyresgästerna i Villa Jacobsdal hittade tillslut en annan lägenhet: en av hovets lägenheter på Östermalm, en tvårummare på 49 kvadratmeter.

Fakta Kungliga dispositionsrätten

Den kungliga dispositionsrätten är en överenskommelse mellan dåvarande Kungen Karl XIII och svenska staten från 1809. Överenskommelsen innebar att kungen får disponera ett antal slott och fastigheter som staten äger.

Totalt finns cirka 350 lägenheter och hus som kungahuset får använda och som de förmedlar med hjälp av sin förlängda arm, Ståthållarämbetet.
Ståthållarämbetet bestämmer vem som ska bo i lägenheterna. Bostäderna förvaltas av Statens Fastighetsverk och Kungliga Djurgårdsförvaltningen, KDF och Drottningholms slottsförvaltning.

Bostäderna ska gå till kungafamiljen, hovets personal eller andra personer som kungahuset väljer ut. Hyresgästerna måste skriva på “avstående av besittningsskydd” som betyder att de kan bli uppsagda om hovet vill använda bostaden till annan verksamhet eller till annan hyresgäst. 

Hyresgästen ska i så fall erbjudas en liknande bostad i hovets bestånd ”inom rimlig geografisk närhet”, som det står i avtalen. I flera avtal står också att hyresgästen inte får byta sin lägenhet till en vanlig lägenhet som inte ingår i det bestånd som hovet har dispositionsrätt över. I avtalet står också att lägenheten ska lämnas tillbaka till hovet när hyresgästen flyttar.

Villa Jacobsdal – 14 rum och vinkällare.
Ulriksdals slott.