Nya ICA Maxi stoppas av jättekonkurs

Framtiden är oviss för bygget av Ica Maxis butik i Arninge. Bolaget som ansvarat för bygget har gått i konkurs efter misstankar om brottslighet. 
– Vi tittar på nya lösningar för att ta upp och fortsätta entreprenaden, säger Lasse Åhsberg, projektchef på Ica Fastigheter. 

Bygget av Ica Maxi i Arninge hotas av byggbolaget Gärahovs Byggs konkurs, rapporterar Fri Köpenskap. Byggbolaget försattes i konkurs i april i år efter misstänkt brottslighet.  Planen var att Ica Maxi skulle ersätta Kvantum i området nästa år. Enligt Ica-handlaren Andreas Paulsson, som pratat med Skillingaryd.nu, har arbetet pågått sedan början av 2000-talet.  Enligt Ica Fastigheter kvarstår planen att öppna butiken 2025. De uppger också att de har brutit avtalet med Gärahovs Bygg. 

Enligt konkursförvaltaren Erik M Gabrielsson utreder advokatbyråns jurister om de pågående projekten kan slutföras av byggbolaget.
– Det är inte i dag känt om några, och i så fall vilka, projekt kan komma att slutföras.

Första spadtaget togs i januari 2023.

Gärahovs Bygg omsatte 1,6 miljarder kronor 2022. De har drivit runt 200 projekt, framför allt i södra Sverige.  Enligt Ica Fastigheters projektchef Lasse Åhsberg fortsätter delar av arbetet trots byggbolagets konkurs och det rivna avtalet. 

– Vi känner till konkursen och har hävt avtalet med entreprenören i fråga. Vi tittar på nya lösningar för att ta upp och fortsätta entreprenaden. Givet att det är en delad entreprenad står verksamheten inte stilla utan en del arbeten fortsätter enligt plan, säger Lasse Åhsberg, projektchef på Ica Fastigheter. 

Han tillägger att han inte vill kommentera läget ytterligare.  Bygget av Ica Maxi i Arninge påbörjades 2023 efter förseningar och ändrade planer. Bland annat planerades en padelhall i lokalens takvåning, något de ändrade när padelintresset svalnade.