Fyra livsmedel som blir giftiga i kylen – experten varnar

Många av oss gör nog felet att förvara dessa livsmedel i kylen. Med det medför okända risker för vår egen hälsa. 

Kylskåpet är en jättepraktisk uppfinning som håller maten fräsch och minskar matsvinnet. Man tror att man kan slänga in det mesta i kylen efter att man varit i matbutiken och handlat, men nu varnar en känd läkare för att vissa livsmedel faktiskt kan blir giftiga efter att vi lagt in dom i kylen. 

Brittiska tidningen Express rapporterar Dr Dimple Jangda, tarmhälsospecialist och författare, gått ut på sin Instagram och upplyst sina 500 000 följare om några potentiella hälsorisker. Dr Jangda varnade specifikt för fyra livsmedel som ”blir giftiga när du kyler” dem. 

Vitlök 

Cornell University, i USA varnar: ”Att förvara färsk vitlök i kylen är i allmänhet ingen bra idé. Det beror på att vitlökar har låg syra, vilket gör vitlöken benägen att få Clostridium botulinum, mer känd för boven bakom botulism”. Dr Jagade uppmanade sina instagram-följare att: ”Köp alltid färsk vitlök med skal. Ta bort skalet först när du ska laga den och förvara den alltid utanför kylen.”

Lök

Dr Jagade fortsatte och varnade även för att lämna en halv lök i kylskåpet, då det också kunde vara farligt. “När du kyler den börjar stärkelsen att omvandlas till socker och börjar fånga mögel. Många människor gör det här misstaget att skära en halv lök, tillsaga den ena och förvara den andra halvan i kylen. Gör aldrig det. Den börjar samla upp alla ohälsosamma bakterier i miljön och fångar upp mögel”, sa Dr Jagade.

Ingefära

Liksom vitlök och lök är ingefära känsligt för mögel. “Det fångar upp mögel väldigt snabbt när du kyler det och möglet har kopplats till njur-och leversvikt”, sa Dr Jagade. 

Ris

Dr Jangada refererade till en ny trend där människor lämnar kokt ris i kylen på grund av motståndskraften mot stärkelse och tanken om att det skulle hjälpa kolesterol-och blodsockernivåerna. “Men i själva verket är ris en av ingredienserna som fångar mögel snabbast. Om du ska kyla riset, kyl det inte mer än i 24 timmar”, sa Dr Jagade. 

NHS (National Health Service) varnar för att okokt ris kan innehålla sporer av Bavillius cereus, som är bakterier som kan orsaka matförgiftning. Sporerna kan överleva när riset kokas. Därför rekommenderar dom att man helst ska servera riset så snart man har kokat det. Om det inte är möjligt, kyl riset så snabbt som möjligt (helst inom en timme). Förvara ris i kylen i högst en dag tills det värms upp igen. När du värmer upp ris, kontrollera alltid att det är ångande varmt hela vägen igenom, och värm inte upp ris mer än en gång.