Gamla barnkolonin blev ett hem med herrgårdskänsla – se bilderna 

Nu är det budgivning på Villa Fjällbo utanför Grisslehamn. Det stora sekelskifteshuset byggdes för att vara en barnkoloni, men har förvandlats till ett vackert privathem som är på väg att säljas.
“Historien är närvarande i bevarade golv och fönster och hela sex kakelugnar som inte är i bruk, men här finns vackra rumssmycken” skriver mäklaren Adam Smith på Historiska Hem.

Bara tio mil från Stockholm står ett hus som i princip har allt: Utrymme på 308 kvadratmeter, vackra 100-åriga detaljer, stor tomt och ett naturskönt läge vid skogen och Väddöviken. Det är inte undra på att budgivningen är igång och att högsta bud just nu ligger på 4,8 miljoner kronor. 

Det 119-åriga huset och tomten har noggrant tagits omhand genom åren. 1988 gjordes en tillbyggnad, stambyte, renovering av badrum och takrenovering. 
2010 totalrenoverades kök, 2014 målades alla fönster och året efter målades hela huset och en ny veranda veranda byggdes, både vid entré och köksingång.

Villa Fjällbo från 1904.

“Löpande målning har skett medan vissa rum har isolerats. Komplementbyggnader har också målats om” står det i annonsen.
Villa Fjällbo byggdes för att vara en s k skollovskoloni, dit barn kunde njuta några veckor av bad, lek och god mat. Men under åren har huset även varit en kursgård. Men nuvarande ägare har haft huset som permanentboende i 13 år och är redo att “finna en övertagare som vill åtnjuta samma representativa ytor och natursköna läge invid skogen och Väddöviken.”

En vacker skylt utanför huset förkunnar ”Fjällbo” för att markera husets särställning och status.
“Huset har en herrgårdskänsla med en tilltagen rymd och högt i tak där det i vissa rum är drygt tre meter. Gamla gedigna trägolv i många av rummen vittnar om husets ålder, liksom de sex jugendsmyckade kakelugnarna som dock ej är i bruk” skriver mäklaren Adam Smith på Historiska Hem.

Det är ett väldigt rymligt hem på totalt 308 kvadratmeter boyta och på entréplan finns både kök, serveringsrum, matsal, sex sovrum och två toaletter.
En trappa upp finns ett stort, tillbyggt vardagsrum där man kan njut av utsikten genom stora panoramafönster. Här finns även fem stora sovrum och ett mindre sovrum, en toalett och ett badrum.

Den nästan 8000 kvadratmeter stora naturtomten med höjdvariationer och stora plana trädgårdsytor rymmer flera hus: ett separat bastuhus byggt ovanpå en stor jordkällare i original. Bastuhuset är troligen från 1980-talet och inrymmer toalett, flera duschar och handfat, tvättmaskin (2015) samt en vedeldad bastu. 

Ett spabadsrum finns även med en järnkamin som nuvarande ägare använt. Ett stort halvmånefönster ger byggnaden en spännande karaktär och ramar in naturen. Dessutom finns en röd förrådsbyggnad som fungerade som matsal när det var kollo. I övrigt finns pumphus, vedbod och ett gammalt utedass.
Det finns några bilder bevarade från tidigt 1900-tal som visar Fjällbos ursprungliga utseende: här syns det att byggnaden är uppförd i liggande timmer och att stommen rödfärgats. 

Sedan gjorde vissa ändringar, bl a att byggnaden försetts med gulmålad panel, kanske bara några år efter färdigställandet. Timmerhus inte kan brädbeklädas förrän de stått några år och “sjunkit samman”. Det är mycket möjligt att det var så även i detta fall. 

Fjällbo vilar på en solid grund av natursten och fasaden är klädd med liggande fasspontpanel, som är målad i en gul nyans. Byggnaden är uppförd i en och en halv våning under ett svart plåttak som är valmat på gavlarna. På entrésidan finns ett uppbyggt parti i husets mitt, en så kallad frontespis. 

Se annonsen – och följ budgivningen här

Stort hus och stor tomt på nästan 8000 kvadratmeter.
Övervåningen med fantastisk utsikt.
En av flera kakelugnar i huset.
Övervåningens allrum.
Ett av husets många sovrum.
Sovrum med snedtak.
Ännu en kakelugn.
Vardagsrum på entrévåningen.
Det renoverade köket.
308 kvadratmeter boyta + flertalet andra hus på tomten.
Huset i början av 1900-talet med barnkoloni.

MEST LÄSTA

Senaste nytt