Glad midsommar! Här firar 25 000 svenskar

Nu knyter vi kransar, tar fram nubben och lagar mat för ett helt fotbollslag. Sommarens stora fest är nämligen här -midsommar.  Hemnytt passar därför på att utforska begreppet “midsommar”, och tar reda på hur svenskarna firar runtom i Sverige.

Midsommar, en av många svenskars favorithögtid. Till början var det dock enbart en kyrkohögtid ägnad Johannes Döparen. Kalenderdagen infaller den 24:e juni. Men för att det skulle passa bättre in i arbetsveckan, så bestämdes det år 1953 att midsommardagen alltid skulle infalla på en lördag. Numera sker midsommardagen alltid någon gång mellan den 20-26:e juni. 

Till midsommarfirandet hör idag vissa självklara delar, därav midsommarstången, även kallad majstången. Man tror att den kom från Tyskland, under medeltiden. Det finns avbildningar av midsommarstången från så tidigt som sent 1600-tal. På den tiden tros stången ha använts av drängar och dåtidens studenter, som bar med sig stången i samband med att de tiggde pengar och mat. 

Foto: Shutterstock

Det var inte förrän under 1800-talet som midsommarstången fick sitt karakteristiska utseende, med två ringar hängande i korsets kortsida. Innan dess kunde midsommarstången se olika ut. 

Under 1900-talet började det bli mer traditionellt att dansa kring stången. Det var även då som alkoholen fick en mer betydande roll för firandet. Svenskar har historiskt sett haft ett hyfsat problematiskt förhållande till alkohol, med hög alkoholkonsumtion. 

Idag är det många som åker ut till landsbygden för att fira midsommar. Så var det även under Sveriges industrialisering, då allt fler flyttade in till storstäderna för att få jobb. Många hade då släkt som fortfarande livnärde sig på landsbygden, och midsommar blev starkt förknippat med semester på landet. 

Midsommarfirande i Dalarna. Foto: Kola Productions/Visit Dalarna Pressbild

Midsommar idag

Ett av våra idag allra största midsommarfiranden finner vi i Leksand. Här samlas omkring 25 000 människor för att dansa och sjunga ihop i “Gropen”. Firandet sker i en äkta traditionell anda. 

Dagen inleds med att spelmanslaget kommer farandes i kyrkbåtar på älven. Båtarna är smyckade med rankor och blomsterdekorationer. När spelmanslaget anlänt till älvkanten, går de tillsammans i tåg mot “Gropen”. Det går då även bra för privatpersoner att ansluta i detta tåg -för den som vill ha en riktig spelmans-känsla. 

När tåget väl anlänt till Gropen, så ska den 800 kilo tunga och hela 26 meter långa midsommarstången resas. Under tiden sker det en del uppträdanden på den lilla scenen som är placerad intill. När midsommarstången väl är rest, så är det fritt fram för samtliga besökare att delta i de klassiska ringdanserna runt stången. 

Det är ett minst sagt mäktigt firande, med en salig blandning av barn och vuxna, turister och lokala invånare. Utöver firandet i Leksand sker det också en del gemytliga små firanden runt om i Dalarna. I många så kallade “Gammelgårdar” är den lokala kulturen väl bevarad, och många gånger går det att få se de äldre folkdräkterna bäras av lokalinvånare. 

Foto: Skansen pressbilder

Om man istället befinner sig i Stockholm under midsommar, så kan man ta del av det traditionella firandet på Skansen. Där har de firats midsommar sedan 1892. Firandet pågår i tre dagar, och startar på midsommarafton med kransbindning. Senare under dagen kan besökarna dansa och leka kring midsommarstången. Detta sker ihop med skansens folkdanslag och spelmän. 

På kvällen sker gammaldans och modern dans på skansens dansbanor. Under hela dagen har även Skansens Marknadsgata öppet, där det säljs allt ifrån mat och dryck till hantverk. 

Foto: Skansen pressbilder

För den som befinner sig på västkusten går det att ta del av en mängd olika midsommarfiranden, på någon av de små öarna. Rörö, Björkö och Knippla, är ett fåtal av alla små romantiska öar. 

Ute på Knippla sker midsommarfirandet i hamnen med dans, musik och även lotteri. Redan klockan 09.00 kan de som vill hjälpas åt med dekoreringen av midsommarstången. Klockan 16.00 ska stången resas. På Knippla är det fokus på barnen i år, här finns fiskdamm och chokladhjul. Även chans för de små att sjunga och uppträda på scen. Det är Knippla Idrottsklubb som står för arrangemanget. 

Det finns givetvis en hel del stora firanden landet runt, bland annat Expressen har samlat en lista på “Landets bästa firanden”

Källor: Nordiska Museet, VisitDalarna, Knippla.se, m.fl
Omslagsbild: Emma Erkers/Visit Dalarna Pressbilder

Foto: Skansen pressbilder