Här är de vanligaste vattenskadorna i svenska hem 

Trasiga vitvaror i köket och sönderrostade ledningar. Det är två bovar som orsakar majoriteten av vattenskador i svenska hem.
– Så mycket som 35 procent av den totala andelen vattenskador sker i köket, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum.

I fjol rapporterade försäkringsbolagen om 35 000 vattenskador i svenska hem. Trasiga eller sönderrostade ledningssystem visar sig stå för 59 procent av alla inrapporterade skador. Det är stora kostnader för försäkringsbolag och fastighetsägare. Varje skada beräknas kosta i snitt strax över 100 000 kr.
Totalt 20 655 skador orsakades i fjol av läckage från ledningssystem för vatten, värme och avlopp. De flesta skadorna uppstår i hus där ledningarna är äldre än 20 år, ofta betydligt äldre än så. Av vattenskador som orsakas av läckage i ledningssystem, beror hela 70 procent på att rören gått sönder på grund av korrosion, ålder och slitage. 

Tyvärr håller trenden i sig med en stor andel vattenskador i köket, närmare bestämt 35 procent av den totala andelen. 52 procent av vattenskador i köket kan härledas till kyl, frys och diskmaskin. Ofta är det maskiner som är yngre än 10 år.
– Som svar på de oroväckande siffrorna i Vattenskaderapporten startades ett projekt som samlar ett 70-tal branschorganisationer, försäkringsbolag, kökstillverkare, vitvarutillverkare och materialleverantörer. Målet är att ta reda på orsakerna till vattenskador i köket och ta fram lösningar för att vända statistiken, säger Thomas Helmerson, verksamhetsledare för Vattenskadecentrum, som sammanfattar rapporten.

Andelen vattenskador i bad och dusch fortsätter att sjunka stadigt, och det beror troligen på de krafttag som branschorganisationerna tagit för att förbättra tätskikt, material och VVS-installationer på ett säkert och hållbart sätt, gissar Thomas Helmerson.

I årets rapport står vattenskador i bad och dusch för 24 procent. Endast 7 procent av vattenskadorna sker i tvättstuga och 5 procent i separata WC -rum. 
– Det är glädjande att se att andelen vattenskador som sker till följd av utförandefel eller materialfel minskar, säger Thomas Helmerson.

Oftast sker vattenskador genom tätskikt när ytbeklädnaden är kakel eller keramiskt material. Av alla skador i tätskikt skedde drygt 80 procent i golvet. Nästan hälften, 48 procent av väggskador och 51 procent av golvskador, orsakade av tätskikt med kakel eller keramiskt material som ytskikt, hade vätskebaserat tätskikt. Minst andel vattenskador sker genom tätskikt av plastmatta som sitter bakom kakel och keramiskt material.

Här sker flest vattenskador:
59 procent ledningssystem. Den största anledningen är åldrade ledningar och kopplingar.
28 procent utrustning. Av dem står vitvaror i köket för flest skador.
13 procent tätskikt i våtrum. Kaklade våtrumsgolv med vätskebaserat tätskikt, står för störst andel.

Av vattenskador som orsakas av läckage i ledningssystem, beror hela 70 procent på att rören gått sönder på grund av korrosion, ålder och slitage. 
Det är i köket som de flesta vattenskadorna inträffar.

Vattenskadecentrum är en sammanslutning av branschorganisationer och försäkringsbolag som arbetar tillsammans för att förhindra vattenskador. Varje år ger Vattenskadecentrum ut Vattenskaderapporten, en rapport som baseras på försäkringsbolagens inrapporterade vattenskador året innan. Den första Vattenskaderapporten publicerades 1977. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt