Här är Sveriges billigaste villa

För 150 000 kronor får du en femrumsvilla på 116 kvadratmeter, ett garage och en stor tomt. Men även om det är Sveriges billigaste villa, så måste man räkna med att lägga en ansenlig summa på renovering.
– Den har stått obebodd i 15 år och väntar på en ny omhändertagande ägare. Här finns stora möjligheter till ett riktigt bra boende efter renovering, säger mäklaren Susanne Hävergren. 

Det finns en stor fördel med den här villan på Mörnbovägen 32 i Lesjöfors: Du slipper betala hög bolåneränta till banken. Nackdelen är att du kanske måste kalla in hantverkare. När Sveriges billigaste villa säljs för enbart 150 000 kronor bör en köpare veta att huset har stått tomt de senaste 15 åren och att det säljs med friskrivning mot dolda fel. 

En köpare kommer alltså inte att kunna göra anspråk mot säljaren om man hittar fel eller brister i fastigheten. 
Så frågan är: döljer det sig några stora fel i Sveriges billigaste villa?
Bilderna under artikeln visar att en ny ägare kan ha ett ganska digert renoveringsjobb framför sig. Ytskikten är i ganska dåligt skick, köket består av en äldre skåpinredning och vitvaror som varit avstängda under många år och det är stopp i avloppet i köksvasken.

Villan i Lesjöfors till salu för 150 000 kr.

Det vore bra att ha en fackman som går igenom fasadens skick: har röta slagit sina klor bakom träplankorna? Men någon kanske ändå lockas av prislappen på 150 000 kronor för en villa på 116 kvadratmeter plus källare och garage. Det är trots allt ett kvadratmeterpris på 1 300 kr.

Och mäklaren Susanne Hävergren på Fastighetsbyrån vill trots allt fokusera på positiva saker:
– Det är en välplanerad souterrängvilla som stått obebodd i 15 år och som nu väntar på en ny omhändertagande ägare. Här finns stora möjligheter till ett riktigt bra boende efter renovering. Trivsamt läge i Lesjöfors, som har mataffärer och grundskola och nära till skog och natur. 

Souterrängvillan har två sovrum på entréplanet. Här finns även köket och vardagsrummet plus ett badrum.
– Vardagsrummet har parkettgolv och utgång till altanen, det är stora fönster mot framsidan och ett fönster på gaveln. 
På souterrängplanet finns ett allrum med flera fönster och ytterdörr ut mot den rymliga trädgården. Här finns även tvättstuga och pannrum. 

Lesjöfors är den gamla bruksorten tre mil norr om Filipstad i Värmland. Den avbefolkade orten – med bara 700 invånare kvar – ligger vid Lesjöälvens dalgång och växte upp kring järnhantering under 1600-talets senare del och var länge en utpräglad bruksort. 

Brukets dominans i början av seklet innebar dessvärre att ingen mark såldes till invånarna, för bruket var det viktigast att ha marken för det egna behovet i den trånga dalgången. 
Bostäder eftersattes och Lesjöfors hade fram till 1940-talet en mycket dålig bostadsstandard med stor trångboddhet och bruket byggde inget avlopp- och vattennät. Kritik av samtiden med tidningsreportage om den prekära bostadssituationen bidrog till att bruket tvingades agera och förbättra bostäderna. 

Under Gerard De Geers ledning moderniserades bruket och med den expanderade orten – Lesjöfors växte raskt i storlek. Idag är ortens största arbetsgivare Lesjöfors fjädrar, som tillverkar fjädrar för fordonsindustrin.
På grund av utflyttningen som skett sedan 1980-talet har flera bostadshus rivits. Den här villan kan vara ett tecken på utflyttningen eftersom inget bott här på många år. 

Se annonsen här

Vardagsrummet och hallen. Huset har inte varit bebott på flera år.
Matrummet med dörrar in till sovrum och kök.
Köket med gamla vitvaror och slitna skåpluckor.
Köket.
Vardagsrummet.
Badrummet.
Altanen på villans framsida.
Behov av renovering.
Sovrum.
Sovrum 2.
Trädgården.

MEST LÄSTA

Senaste nytt