Hatstorm mot Spotify-vd – tvingas be om ursäkt

Daniel Ek, vd för Spotify, har hamnat i en hatstorm. Musikproducenter har gått i taket efter att han har gjort ett kontroversiellt uttalande över att kostnaden för att producera innehåll är närmare noll. Uttalandet har nu väckt starka reaktioner från både kreatörer och Spotify-användare.

Inlägget skapade stor uppmärksamhet och har genererat över en miljon visningar. Det har nästan tusen kommentarer och lika många delningar, många av dem negativa. Bland annat syns kritik från individer som menar att hans bidrag till musikindustrin är nästintill obefintlig, och att han har blivit rik på artisters bekostnad. Vissa användare ifrågasätter även timingen av hans uttalande, eftersom det sammanfaller med att Spotify höjer sina priser i flera länder.

Andra användare hänvisar också till summan som Spotify betalar till artister per spelad låt på plattformen. En skribent för nyhetssidan The Verge kommenterade att “även om Spotify betalar småpengar innebär det inte att kostnaderna för att vara en artist eller kreatör är noll.”

Under söndagskvällen tvingade hatstormen Daniel Ek till att gå ut och be om ursäkt.
– För att klargöra – mitt ursprungliga syfte var inte att nedvärdera tiden, ansträngningen eller resurserna som krävs för att skapa meningsfulla verk, vare sig det är musik, litteratur eller andra former av kreativt uttryck, skrev Daniel Ek i ett inlägg

Spotify och Daniel Ek har i många år fått kritik angående sin ersättning till artister och skapare. Så sent som i mars var Daniel Ek ute på plattformen X i en video där han försvarade Spotifys utbetalningar till små och oberoende artister.

MEST LÄSTA

Senaste nytt