Husägarens skräck: ”Fladdermusen stor som ett 5-årigt barn” 

Den jättelika fladdermusen blev en högst ovälkommen gäst hemma hos en villaägare på Filippinerna.
”Jag har ju sagt att det här landet har fladdermöss lika stora som människor. Så se här, det  här var exakt vad jag har pratat om” skriver Alex Joestar på Twitter. 

Bilden har valsat runt en stund på nätet, och den är tagen med en kameravinkel som ger världens största fladdermusart intrycket av att vara ännu mer skräckinjagande. 
Det korrekta namnet på arten är guldmantlad flyghund och normalt blir kroppslängden maximalt 30 centimeter. Däremot kan vingspannet vara så mycket som 1,7 meter. 

Sen kan det hända att flyghunden som tog en skön tupplur vid villaentrén på Filippinerna är en extra stor bjässe bland sina artfränder. 
Och du kan vara lugn. Flygande hundar finns BARA på Filippinerna – 850 mil bort.

Guldmantlade flyghunden är ett fredligt djur.

Enligt den brittiska tidningen Daily Mail exploderade kommentarsfälten när bilderna publicerades första gången. Många har associerat till läskiga vampyrfilmer och blodtörstiga monster. ”Jag har ju sagt att det här landet har fladdermöss lika stora som människor. Så se här, det  här var exakt vad jag har pratat om” skriver Alex Joestar på Twitter. 

Enligt tidningen gick villaägaren inte ut förrän när flyghunden hade sovit klart och flugit iväg. 
Men det är orättvist att beskriva detta fredliga djur som monster. Flyghundar äter bara frukt och i viss mån blad och normalt sett håller de sig långt borta från människor. “Arten har en kännetecknande kroppslukt som troligen används för kommunikationen” står det i beskrivningen på Wikipedia. 

Dessutom är Filippinernas flyghundar utrotningshotade. För 100 år sedan kunde kolonier på 100 000 flyghundar samlas. Men idag finns det kanske bara totalt 30 000 individer kvar och det beror på skogskövlingar. De enorma kolonierna vill helst hänga upp och ned i djungelns träd.

När skräcken bland internetanvändarna var som värst hörde en filippinsk medborgare av sig för att lugna ner stämningen.
”Hej, en hälsning från Filippinerna: Jag kan bekräfta att bilden inte är en bluff. Flyghundar har ett enormt vingspann, men kropparna är inte jättestora. En flyghund är ungefär lika stor som en medelstor hund eller ett 5-årigt barn. Och ja, de äter bara frukt. Och de är väldigt fredliga”.

Guldmantlad flyghund.

MEST LÄSTA

Senaste nytt