Kockens bästa knep för perfekta köttbullar

Köttbullar med potatismos, lingon och gräddsås har kommit att bli an av Sveriges inofficiella nationalrätter. Kanske för att de är en tidlös klassiker som passar både gammelmormor och barnbarnsbarn i smaken. Här kommer receptet på hur du gör dina egna supergoda köttbullar.

Köttbullar går bra att äta varma eller kalla, till vardag och till högtider. Du kan äta dem kalla på en macka med rödbetssallad eller servera köttbullarna varma till lunch eller middag. Köttbullar är går hem i alla åldrar och det går jättebra att frysa in köttbullarna för att ta fram och steka på köttbullarna vid ett senare tillfälle.

Tidsåtgång: 30 minuter
Svårighetsgrad: 3 av 5.
Antal: 4 portioner
Redskap: Stekpanna, bunke

Recept Köttbullar

Ingredienser:

500 g blandfärs eller nötfärs
½ gul lök
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
0.75 dl ströbröd
½ tsk socker
½ tsk senap
salt & peppar
smör för att steka i
ev. kryddpeppar

Rekommenderad garnering:

Potatismos, lingonsylt, pressgurka, gräddsås

Gör så här: 

  • Finhacka löken och stek den i smör eller olja tills den är mjuk och genomskinlig. Låt löken svalna.
  • Blanda mjölk, grädde och ströbröd. Låt ströbrödsblandningen svälla, men kom ihåg att röra runt då och då så att blandningen inte klumpar.
  • Tillsätt färs, den stekta löken, socker, senap, salt och peppar till ströbrödsblandningen.
  • Blanda färssmeten väl tills den formar en jämn och välarbetad smet.
  • Forma köttbullssmeten till köttbullar, det hjälper om du fuktar händerna med ljummet vatten så att smeten inte fastnar på fingrarna.
  • Stek köttbullarna i smör eller olja i en stekpanna, ungefär 5-7 minuter på medelhög värme. Det går även bra att tillaga köttbullarna i ugnen.
  • Servera köttbullarna tillsammans med potatis, lingon, pressgurka och gräddsås.

Kockens knep:

Om du vill göra en stor sats köttbullar kan du tillaga dem i ugnen på 150 grader i 10-12 minuter. Sedan steker du på dem snabbt i pannan för att ge dem en fin yta och värma upp dem. Du kan också frysa in köttbullarna efter de har varit i ugnen och före du steker dem så att de behåller sin saftighet.

MEST LÄSTA

Senaste nytt