När en ny Lidl öppnade i Hammarby Sjöstad i Stockholm sänkte närliggande butiker sina priser med 40 procent. Nu vill oppositionen i Stockholm att det socialdemokratiska styret öppnar upp för mer konkurrens.
– Mer än 8 av 10 mataffärer i Stockholm tillhör någon av de större matjättarna, säger Dennis Wedin (M)
Matpriserna stiger snabbt, och många svenskar upplever att de snart inte har råd att handla. Samtidigt ökar raseriet mot matprisjättarna och en bojkott har också inletts från konsumenter över hela landet. För att få ned priserna och ge större konkurrens på marknaden vill nu Moderaterna i Stockholm se fler Lidl-butiker i staden, berättar man för tidningen mitt i.
– När Lidl öppnade i Hammarby Sjöstad sänkte närliggande butiker sina priser med 40 procent över en natt. Det gör verkligen skillnad. Så fort du får lokal konkurrens, tvingas butiker att börja tävla och pressa priserna, säger Dennis Wedin (M), oppositionsborgarråd i Stockholm.
Vi har tidigare skrivit om hur Willys försökt etablera sig i flera städer men fått nej från kommunerna. Moderaterna nämner något liknande, anser att politiska beslut i Stockholm ofta hindrar nya lågprisbutiker från att etablera sig.
Det kan vara för att kommunen tycker att det redan finns tillräckligt med butiker, eller för att det finns motstånd mot att tillåta lågprisalternativ. Enligt oppositionsborgarrådet får detta negativa konsekvenser för konkurrensen.
– En övergripande granskning visar att mer än 8 av 10 mataffärer i Stockholm tillhör någon av de större matjättarna, säger Wedin (M), till tidningen mitt i.

Dennis Wedin säger också till tidningen att det är kommunpolitiken som bestämmer var nya mataffärer kan öppnas, och att det nu är upp till S-styret att agera. Samtidigt pågår just nu en bojkott av de största livsmedelskedjorna där konsumenter uppmanas att hålla sig borta från de stora kedjorna under en vecka, för att visa sitt missnöje. Moderaterna vill att politiken ska bli mer tillåtande när det gäller att skapa förutsättningar för nya livsmedelsbutiker.
De föreslår bland annat ett snabbspår för livsmedelsbutiker och att en konkurrensanalys ska göras varje gång ny markanvändning planeras.
– Om en butikslokal är ledig kan det ibland krävas att detaljplanen ändras för att livsmedel ska tillåtas. Det tycker vi är både konstigt och onödigt, säger Dennis Wedin, till mitt i Stockholm.
Men Socialdemokraterna har en annan syn på saken. Anders Österberg (S), tillförordnat finansborgarråd, kommenterar den borgerliga kritiken för tidningen mitt i och påpekar att hans parti redan arbetar för att förbättra konkurrensen inom livsmedelssektorn.
– Vi för en tät dialog med livsmedelsföretag, har tillsatt ett handelsforum för dagligvaruhandel och en styrgrupp för proaktiv planering för livsmedelsbutiker, säger Österberg (S).

Han berömmer oppositionsrådet Dennis Wedin för att han lyfter frågan. Men riktar samtidigt stark kritik mot regeringen.
– Till skillnad från den moderata regeringen som sitter på händerna när matpriserna pressar svenska barnfamiljer, säger socialdemokraternas Anders Österberg.
LÄS MER:

Kevin har dubbla kandidatexamen i journalistik samt medie- och kommunikationsvetenskap från Umeå Universitet. Han har bland annat arbetat som reporter på Sveriges Radio, sportjournalist bland annat på VLT och Örnsköldsvik Allehanda.