Kronan tar oväntad revansch – spås stiga ännu mer

Svenska kronan tar revansch – precis som Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen förutspådde till NU.se. Och det här kan bara vara början.
– Vår förhoppning är att kronan kommer stärkas under sommaren, men att det tar fart ytterligare när räntesänkningarna faktiskt sker i höst, sa Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen till nu.se i mitten av maj.

Trots farhågor om en ännu svagare krona efter Riksbankens beslut att sänka styrräntan, så har den svenska kronan istället stärkts kraftigt mot både euron och dollarn den senaste månaden. En välkommen uppgång lagom till utlandssemestern. En dollar kostar nu cirka 10,50 kronor medan en euro kostar 11,40. Det innebär att sedan Riksbankens beslut om att sänka styrräntan med 0,25 procentenheter till 3,75 procent den 8 maj har nu kronan stärkts med 3,5 procent mot dollarn, och 2,7 procent mot euron.

För många är det oväntat, men inte för NU.se:s läsare. Nyligen förutspådde valutastrategen Tommy von Brömsen att kronan skulle stiga. I en färsk analys från Handelsbanken menar nu analytiker att den svenska kronan är fortsatt undervärderad, och att det finns goda skäl att tro på en revansch för kronan på sikt.
– Kronan är på svaga nivåer, men det finns ett antal faktorer som talar för att den kommer att stärkas framöver, skriver Handelsbanken i en valutaanalys.

Banken skriver att det finns många faktorer som tyder på att kronan är undervärderad på både medellång sikt och lång sikt. Men att på kort sikt beror mycket på vad den amerikanska centralbanken Federal Reserve beslutar att göra.
– När USA sänker sina räntor då kommer kronan stärkas. Vår prognos är att de kommer börja sänka i september och sedan kommer fler sänkningar framöver, sa Handelsbankens valutastrateg Tommy von Brömsen till nu.se i maj.

Enligt bankens prognos kan den svenska kronan stärkas även de kommande åren, drivet av Sveriges låga statsskuld, som möjliggör en expansiv finanspolitik. Det kan i sin tur kunna locka utländska investerare till svenska skuldpapper, vilket skulle kunna gynna kronans värde. 

Vissa potentiella osäkerheter som skulle kunna sätta käppar i hjulet för en potentiell kronförstärkning kvarstår dock. Oron kring hur internationella investerare väljer att tolka Riksbankens politik och i vilken grad svenska sparare väljer att investera i utländska valutor skulle kunna försvåra kronans återhämtning, menar banken.

På lång sikt bedömer Handelsbankens analytiker att kronans jämviktsväxelkurs mot euron är 10 kronor, och 8,50 kronor gentemot dollarn. Banken understryker dock att denna prognos har många osäkerheter, men att man kan vara trygg med att den svenska kronan är undervärderad och att den bör stärkas på både kort och lång sikt.
LÄS MER: