Leif Mannerström menar att det finns något han tycker är helt fel på kräftskivan – nämligen att servera havskräftor. Frågar man honom är det bara insjökräftor som hör hemma på kräftskivan.
– Det är det, ingen annat, som ska serveras, säger han till Borås Tidning.
I kräftskivetider finns det något som går stjärnkocken Leif Mannerström på nerverna, nämligen att servera havskräftor på kräftskivan. Enligt den 84-årige kocken är det insjökräftor som gäller – inget annat.
– Om man tittar på alla haklappar, hattar och dylikt är det alltid röda insjökräftor och det är det, ingen annat, som ska serveras. Havskräftor är gott det också, men det kan man äta när som helst på året, säger han till Borås Tidning.
Mannerström pekar ut andra vanliga fel som görs på kräftskivorna runt om i landet. Till exempel ska kräftorna serveras i spadet de tillagas i.
– Det ger en helt annat smak. När man går in i vissa fiskaffärer nu för tiden ser man ofta att skaldjur ligger torrt, de ligger inte i sitt spad. Det är en ren styggelse, för mig är det ett måste att kräftorna servas i sitt spad, säger han.
I spadet ska man ha i några matskedar socker, grovsalt och mycket krondill, enligt kocken. De enda tillbehören som behövs är västerbottenostpaj, rostat knäckebröd med extrasaltat smör och en kryddost. Och vad som inte hör hemma på serveringsbordet är såser.
– Det här med såser till som folk håller på med, det behövs inte, säger Leif Mannerström.
LÄS MER:
Mauritza Klingspor är examinerad journalist med erfarenhet från nyhetsbyråer och dagspress.