Stjärnkocken: Gör aldrig det här med en stekpanna

I en stekpanneskola avslöjar tv-kocken Erik Videgård de vanligaste felen folk gör med sina stekpannor och ger sina bästa tips och tricks för att undvika dem.
– Då är det lätt att maten börjar smaka plåt, varnar Videgård

Erik Videgård, en av Sveriges mest populära tv-kockar, delar ofta sina kökskunskaper i TV4 Nyhetsmorgon. Denna vecka var det fokus på stekpannor och hur man bäst tar hand om dem. I sin stekpanneskola avslöjade stjärnkocken de vanligaste misstagen folk gör med sina stekpannor.

Videgård varnar allra först för att man aldrig bör man använda syra i gjutjärnspannor. Enligt stjärnkocken släpper gjutjärnspannor lite järn, och det man ökar man på genom att tillsätta syra i maten som man lagar i en gjutjärnspanna.
– Om du gör en tomatsås, eller någonting med citron eller vinäger eller så i en gjutjärnspanna, då är det lätt att maten börjar smaka plåt, förklarar Erik Videgård i Nyhetsmorgon.

Han påpekar också att gjutjärnspannor visserligen kan användas på en induktionshäll, men att de inte fungerar optimalt på induktion. Vad det gäller kolstålspannor, som delar många av gjutjärnspannornas egenskaper, betonar han att kolstålspannor kan hålla länge, men att de kräver noggrann skötsel.
– Du måste ta hand om dina kolstålspannor. Vill du att den ska hålla så absolut, den ska brännas in innan du använder den, säger Videgård till TV4 Nyhetsmorgon.
– Det gör du genom att ta i olja som du drar runt och hettar upp tills det börjar ryka. Tar av, torkar ur. I med mera olja. Torkar runt. Tills du får den här svarta ytan, förklarar han.

Rostfria stekpannor är ett annat alternativ som kan hålla en livstid om de används rätt. För att undvika att maten fastnar, rekommenderar Videgård att man alltid hettar upp pannan torr innan man lägger i olja och mat.
– Det man ska tänka på med rostfria pannor för att det inte ska fastna. Hetta upp pannan torr först. Sen i med olja, sen steker du, säger Videgård.

När det gäller nonstick-pannor är det viktigt att undvika höga temperaturer för att skydda pannan och bevara beläggningen så länge som möjligt. Att rengöra pannorna på rätt sätt är också viktigt för att maximera pannornas livslängd. Stjärnkocken rekommenderar att rengöra stekpannor med bara varmt vatten och en diskborste. Diskmedel och diskmaskinen ska man vara väldigt försiktig med, framhåller han.
– Du kan ta en droppe, men det behövs oftast inte, säger TV-kocken.
– Det är framför allt diskmedlet i diskmaskinen som är så kraftigt. Det kommer att förstöra pannan direkt, säger Videgård samtidigt som han skakar armarna.

När det kommer till att välja stekpannor, rekommenderar Videgård att satsa på en stekpanna i rostfritt och en i kolstål.
– Jag tycker så här: Skaffa en rostfri panna, och en kolstålspanna, och det behöver inte vara ultra-deluxe, säger han till Nyhetsmorgon.

MEST LÄSTA

Senaste nytt