Lidl slopar plasten på gurkan – för ätbar förpackning

Lidl gör nu testpremiär för det växtbaserade och ätbara skyddsskalet runt gurkan. Gurkan kommer testas i en av Lidls butiker i Malmö.
– Det här är ett första steg i resan att förändra hur livsmedel skyddas för minskat matsvinn, säger Robert Stekovic.

Lidl lanserar gurka med ätbart skyddsskal. Istället för plastskyddet har Lidl i samarbete med bolaget Saveggy tagit fram det växtbaserade skalet. Nyheten har premiär i veckan och kommer säljas i Lidls butik i Limhamn i Malmö. Den svenskodlade gurkan rengörs innan skyddet som består av en blandning av raps- och havreolja sprayas på. Det framgår i ett pressmeddelande.

– Det är med stolthet och spänning vi för första gången får möjlighet att låta konsumenter köpa gurka med växtbaserat skydd istället för plast! De svenskodlade gurkorna kommer att hålla sig fina, fräscha och goda – från butik och hela vägen hem till kylskåpet, säger Arash Fayyazi, vd och medgrundare av Saveggy.

Foto: Lidl

Som en del av Lidl Future Initiative tilldelade bolaget år 2020 över 2,1 miljoner kronor till Saveggy för att samarbeta med Lunds universitet och utveckla ett växtbaserat och ätbart alternativ till den vanliga skyddsplasten.
Nyheten testas nu innan den väntas lanseras i alla Lidls butiker 2025.

– Detta test markerar en viktig milstolpe för denna innovation som just nu testas av våra kunder i Limhamn. Det här är ett första steg i resan att förändra hur livsmedel skyddas för minskat matsvinn, utan användning av plast, säger Robert Stekovic, inköps- och marknadsdirektör på Lidl Sverige.

LÄS MER: