Mäklarchefen: ”Utbudet är större än någonsin tidigare”

Nya officiella siffror från Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter minskar medan villor står stilla. Priserna pressas av ett stort utbud.
– Det som är extra utmärkande på bostadsmarknaden just nu är att utbudet är större än någonsin tidigare, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån. 

Den svenska bostadsmarknaden har varit relativt stabil under sommaren, där till och med en mindre ökning kunnat noteras. Nu visar nya siffror från Mäklarstatistik att priserna gick ner på bostadsrätter och att villapriserna stod stilla i augusti. Utbudet är rekordstort, samtidigt som väldigt få bostadsaffärer görs. Sett på 12 månaders sikt så har bostadsrättspriserna i riket varit stillastående medan villapriserna sjunkit med 8 %. 

– Det som är extra utmärkande på bostadsmarknaden just nu är att utbudet är större än någonsin tidigare. Det beror främst på att färre bostäder blir sålda, inte att fler än vanligt säljer, och utbudet byggs på succesivt. Den här utvecklingen förstärktes under sommaren men avspeglas inte i prisutvecklingen än. Dock vore det märkligt om vi inte får en effekt i form av prisnedgång under hösten, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.


I augusti sjönk bostadsrättspriserna i Stor-Stockholm med 1 % medan de var stillastående i centrala Stockholm. Villa-priserna i Stor-Stockholm steg 1 % i augusti. Under augusti steg bostadsrättspriserna i centrala Göteborg med 1 % medan de sjönk med 1 % i Stor-Göteborg. Villapriserna i Stor-Göteborg var stillastående i augusti. Bostadsrättspriserna i både centrala Malmö och Stor-Malmö var stillastående i augusti. Villapriserna i Stor-Malmö sjönk däremot med 1 % i augusti.

Svenska Fastighetsförmedlings vice vd Erik Wikander tror att vi närmar oss en normalisering av marknaden. 
– Vi förväntar oss att Riksbanken höjer styrräntan i september som förvarnat, men det finns fortsatt en osäkerhet kring om det kommer behövas ytterligare en höjning i november. Det troligaste scenariot idag är att vi ser toppen på räntebanan i september, då flera indikatorer kring inflation levererat positivt under sommaren, säger Erik Wikander vVD på Svensk Fastighetsförmedling.

Så utvecklades priserna i augusti 2023

Bostadsrätter1 mån3 mån12 månMedelpris (kr/kvm)
Riket-1% -1%± 0%42 389
Centrala Stockholm± 0%+2% +4%106 296
Centrala Göteborg+ 1% +2%-2%65 929
Centrala Malmö± 0%+2%-1%38 131
Villor1 mån3 mån12 månMedelpris
Riket±0% +2%– 8%3 431 000
Stor-Stockholm±1% +1%– 5%6 345 000
Stor-Göteborg± 0%+2%– 8%5 046 000
Stor-Malmö-1% ± 0% – 9%4 868 000
Fritidshus12 månMedelpris
Riket-8% 2 164 000
Källa: Mäklarstatistik

MEST LÄSTA

Senaste nytt