Mäklare kan förlora jobben – var fjärde bostadsaffär borta

Raset på bostadsmarknaden slår hårt mot vissa fastighetsmäklare. I augusti föll antalet försäljningar av bostadsrätter med över 25 procent i Stockholm – nu fruktar mäklare för sina jobb. 
– Färre försäljningar innebär färre arvoden, lägre omsättning och i slutändan mindre pengar i bolagen och mäklarnas plånböcker, säger Johan Vesterberg, kommunikationschef på Fastighetsbyrån till Hemnytt. 

Priserna på bostadsmarknaden har fallit kraftigt sedan toppen i början av 2022. På åtta månader har priserna nu gått ner med omkring 10 procent, enligt nya siffror från SBAB. Raset i september är det kraftigaste hittills med tapp på upp till fem procent på en enda månad i vissa regioner. 

En grupp som drabbas hårt av den skakiga bostadsmarknaden är fastighetsmäklarna. Men det som har slagit ännu hårdare än prisfallet är att antalet sålda objekt har gått ner ännu mer. I augusti såldes 25 procent färre bostadsrätter i Stockholmsområdet jämfört med förra året.

När det gäller villamarknaden har drygt 16 procent av de sålda objekten försvunnit. På riksplanet är utvecklingen något mindre dramatisk än så länge, men i augusti såldes 22 procent färre bostadsrätter i Sverige. Nu är vissa mäklare oroliga för uppsägningar. 

– Det har varit en enorm nedgång av antalet sålda objekt. Det kan gå veckor och månader utan att en enskild mäklare säljer något, och det är provisionen som styr vår lön. Nu är det många som fruktar att det ska bli uppsägningar eller mäklare som tvingas sluta i höst när det inte kommer in provisioner, säger en fastighetsmäklare till Hemnytt. 

Fastighetsbyråns kommunikationschef Johan Vesterberg bekräftar att mäklarna tappar när antalet affärer gått ner kraftigt.

Fastighetsbyrån är en av de största aktörerna på marknaden i Sverige och de bekräftar bilden av det är tufft för mäklarna just nu, främst på grund av färre objekt. 

– Framför allt påverkas mäklare av färre bostadsförsäljningar medan prisnivån spelar mindre roll. Färre försäljningar innebär färre arvoden, lägre omsättning och i slutändan mindre pengar i bolagen och mäklarnas plånböcker, säger Johan Vesterberg som är kommunikationschef på Fastighetsbyrån.

Räknar ni med att utvecklingen med allt färre sålda objekt fortsätter?
– Ja, dock är det väldigt osäkert på vilken nivå och hur länge. Det är dock viktigt att komma ihåg att vi jämför med 2021 då vi hade historiskt höga nivåer på antal sålda bostäder. Skillnaderna är inte lika stora om vi jämför med ren dessförinnan. I Sverige drivs även bostadsmarknaden till största del av faktiska boendebehov. Det vill säga att de flesta byter boende utifrån livsförändringar, inte i spekulation, vilket innebär att det kommer fortsätta göras bostadsaffärer.

I augusti såldes 22 procent färre bostadsrätter i riket och i Stockholmsområdet föll villaförsäljningarna med 16 procent. Finns det risk för personalneddragningar inom mäklarbranschen om utvecklingen med allt färre sålda objekt fortsätter? 

– Det vanligaste inom mäklarbranschen är att mäklarnas inkomst bygger på 100 procent provision. Det innebär att de oftast inte blir uppsagda utan själva väljer att lämna om det inte får in tillräckligt med lön. Om det kommer att inträffa, och i vilken utsträckning, beror på hur marknaden utvecklas och hur långvarigt den låga omsättningen håller i sig. Hos oss på Fastighetsbyrån har vi en gynnsam situation där många av våra franchisebolag har funnits länge, med god lönsamhet. Det gör att de har möjlighet att gå in och stötta mäklare med en grundlön under en period, så att de inte tvingas gå vidare till något annat.

MEST LÄSTA

Senaste nytt