Minuspriser på el orsakar kris i Tyskland

I Tyskland har elpriset legat på minus åtta dagar i rad. Minuspriserna väntas bli en miljardsmäll för den tyska statsbudgeten som stöttar solcellsel med enorma bidrag.
– Minuspriser är ett tecken på att det finns för mycket el som ingen vill ha, säger Johan Sigvardsson, elmarknadsanalytiker på Bixia. 

Åtta dagar i rad var elpriset negativt, från 9 maj till 16 maj, rapporterar tyska Handelsblatt. Det är första gången i landets historia minuspriserna hållit i sig så länge. Det tidigare minusprisrekordet låg på sex dagar i rad.

Detta riskerar att dra miljardbelopp från den statliga budgeten. Staten subventionerar produktionen av vind- och solkraft och måste betala ersättning till producenterna för de negativa priserna. 
– Runt om i Europa har man installerat kopiösa mängder solkraft de senaste två åren. De har inte heller något incitament att stänga av produktionen eftersom de får statlig ersättning, säger Johan Sigvardsson. 

Ju större utökning av den gröna energin, desto större utmaningar ställs på förvaringen av elen. Problemet med överskotten av energi väntas inte avta, utan kommer troligtvis öka. Den begränsade möjligheten att förvara elen ses som en stor utmaning i landet.

Produktionen av solkraft är enorm i Tyskland. 
– I söndags i Tyskland stod solkraften för 90 procent av hela förbrukningen under ett par timmar, säger Johan Sigvardsson. 

I Sverige har vi också sett minuspriser på el, men inte i samma utsträckning som Tyskland nu upplever. Minuspriset I Tyskland kan ligga på minus 100 euro per kilowattimme, vilket är långt från de siffror vi sett i Sverige. Här ser vi ofta minuspris på  några ören. 

Fenomenet med negativa elpriset förekommer inte i konventionella kraftverk eller vid elproduktion från gas, kärnkraft eller kol. Produktionen blir ojämn på grund av att solceller och vindkraftverk styrs av värdet. 
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt