De negativa elpriserna i Europa har nått nya rekordnivåer. Minuspriserna kan vara positiva för konsumenterna men förödande för omställningen till förnybar energi.
– Det är som harakiri, säger råvaruanalytiker Bjarne Schieldrop till Financial Times.
Under årets första åtta månader var elpriserna på de europeiska marknaderna negativa i totalt 7 841 timmar. Det är den högsta som någonsin registrerats, uppger Financial Times som tagit del av statistik ifrån analysföretaget ICIS. Flest minustimmar under perioden hade Finland och Sverige.
Orsaken till de rekordmånga timmarna med negativa elpriser menar tidningen handlar om den snabba tillväxten av sol- och vindkraft, vars produktion för första gången överträffade den från förbränning av fossilabränslen, under årets första halvår. Däremot har utvecklingen av den gröna elen gått betydligt snabbare än kapaciteten att hantera eventuell överskottsenergi, exempelvis genom lagring.
Bristen på lagringskapacitet innebär att generatorerna allt oftare betalar konsumenterna för att använda överskottselen. Minuspriserna har varit positiv för de konsumenter som kunnat anpassa sin elförbrukning till när det är som billigast. Däremot har volatiliteten haft en negativ påverkan på lönsamheten i omställningen till förnybar energi.
– Det är som harakiri. Alla vet att om du producerar för mycket olja kommer priset att krascha och producenterna förlora pengar. Och det är ingen skillnad när det kommer till förnybar energi och el, säger Bjarne Schieldrop, råvaruanalytiker på SEB, till FT.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se