Satelliterna från Elon Musks företag Starlink skickar ut radiovågor som är 1000 gånger högre än gränsvärdena. Radiovågorna förstör astronomernas arbete som nu försöker få stopp på Musks förorening av rymden.
– Upptäckten av urstrålning kan gå förlorad på grund av satelliterna, säger astronomiforskaren Jessica Dempsey.
Den nya generationen av Starlinks satelliter skickar ut så mycket radiovågor att de hindrar astronomernas arbete, rapporterar Space. Musks satelliter stör mätningar av avlägsna planeter utanför vårt solsystem och begynnande svarta hål. Dessutom skymmer de strålningen från återjoniseringens epok, en av de perioder i universums historia vi vet minst om.
– Att upptäcka denna urstrålning är en av de stora utmaningarna inom radioastronomi. Tyvärr kan det göra så att fall går förlorade på grund av tillströmningen från dessa satelliter, om de fortsätter på samma nivå, säger astronomiforskaren Jessica Dempsey.
Tusen gånger över maxgränsen
Äldre generationer av Starlinksatelliter ställde inte till med samma problem, medan de nya modellerna spränger maxgränserna flera gånger om.
– Med den första generationen av satelliter var strålningen mycket sporadisk. Det var inte ett lika stort problem. Vi blev väldigt förvånade över att strålningen från de nya generationen i vissa fall är 1 000 gånger högre än de gränsvärden som är satta för att skydda vissa frekvenser som används av radioantenner, säger Jessica Dempsey.
Det är LOFAR-radioantennerna som störs. Dessa antenner ligger i så kallade radio-tystnadszoner, där man infört strikta regler för att minimera störningar från radiovågor. Världens största radioteleskop, Square Kilometre Array (SKA), håller nu på att byggas i Australien och Sydafrika. Nu oroas man över hur den framtida storsatsningen ska påverkas av radiovågsföroreningen.
– Mänskligheten närmar sig helt klart en brytpunkt där vi måste vidta åtgärder för att bevara vår himmel som ett fönster för att utforska universum från jorden. Satellitföretag är inte intresserade av att producera denna oavsiktliga strålning, så att minimera den borde också vara en prioritet i deras hållbara rymdpolicyer. Starlink är inte den enda stora aktören, men de har en chans att sätta standarden här, säger Federico Di Vruno, spektrumchef på SKA.
LÄS MER: