Norsk äventyrare tjänar 673 milj på krisdrabbat svenskt bostadsbolag

Den norske miljardären och äventyraren Ivar Tollefsen tjänar stort på krisdrabbade svenska bostadsbolaget Heimstaden Bostad. Bara ifjol fick han en utdelning på 673 miljoner kronor på satsade 10 miljoner kronor avslöjar Dagens Industri. Nu vill pensionsbolaget Alecta omförhandla det gyllene avtalet.

Det svenska bostadsbolaget Heimstaden Bostad har stora problem och behöver både sälja av tillgångar och få kapitaltillskott för att överleva. Men det finns en stor vinnare. Norska miljardären Ivar Tollefsen har ett guldkantat avtal med Heimstaden och får varje kvartal utdelning på drygt 150 miljoner kronor, baserat på värdet på fastigheterna.

Bara förra året blev det enligt DI 673 miljoner kronor, trots att miljardären bara satsat 10 miljoner kronor. En avkastning som motsvarar 6700 procent. Orsaken är att Tollefsen äger 20 gyllene aktier där han har ett guldkantat avtal. Även i år kan han vänta sig en liknande utdelning, då det bokförda värdet på fastigheterna är ungefär detsamma.

Den största ägaren i krisdrabbade Heimstaden Bostad är svenska pensionsbolaget Alecta som enligt DI satsat 49 miljarder kronor. Trots att den norska miljardären tjänar över 600 miljoner om året på det krisdrabbade bolaget riskerar pensionsspararna nu en miljardsmäll.

MEST LÄSTA

Senaste nytt