Nu säljs kända fruktgården för jättesumma 

Ringstad gård i Östergötland har en historia som sträcker sig flera hundra år bakåt i tiden. Idag är den känd för sina rika odlingar av frukt och bär. Nu säljs den gamla kungssätesgården med sina 430 hektar mark, för hela 125 miljoner kronor.

Norr om Norrköping, i Östra Eneby, ligger den majestätiska herrgården Ringstad gård. Här odlas alltifrån den egna äppelsorten Ringstad-äpplena, till sommarbär och grönsaker. I dess tillhörande 430 hektar mark ryms bland annat åker, betes och skogs -mark. Dessutom finns det på fastigheten tillgång till jakt av alltifrån småvilt till dovhjort och älg. 

Östra Eneby socken har ett bevarat medeltida ursprung. Dess ungefärliga area är cirka 79 kvadratkilometer, och ligger endast en 20 minuters bilfärd från Östersjöns viken –Bråviken. I Östra Eneby Kyrka finns det spår från 1100-talet. Det har även hittats en del medeltida fynd i samband med prästgårdens utgrävningar under 2018, däribland ett unikt runfynd. 

Ringstad gård har en dokumenterad historia från så tidigt som 1300-talet, då i den svenske väpnaren, drotsen och riksrådet Bo Jonsson Grips ägo. På gården finns gravfält från järnåldern, vilket dessutom har gjort gården intressant för arkeologiska forskare. 

Delar av gården har även fått ett utsedd riksintresse. Detta innebär att områdets kulturmiljö har ett betydande värde för både länet och landet. År 2001 fanns det sammanlagt ett 1700-tal sådana riksintressanta kulturmiljöområden, i hela Sverige. 

Herrgårdshusets huvudbyggnad, Corps de logi, uppfördes år 1750 men har även tillbyggen från bland annat år 1829 och 1912. Det är ett tvåvåningshus med två tillhörande flyglar (norra och södra), på cirka 500 kvadratmeters boyta. På gården finns även byggnaderna Duvelund, Palmstugan, Ekhagen, Lerboet, Lövhagen, -samtliga byggnader innefattar wc. Utöver dessa finns det ett flertal ekonomibyggnader, bland annat ett häststall med plats för tio hästar. I anslutning till gårdscentrum finns en belyst ridbanan på 20 x 60 meter. 

År 1983 köptes gården av dess nuvarande ägares föräldrar. Idag bedrivs produktionen huvudsakligen i spannmål, grovfoder, jordgubbar och köttdjur. 

Nu säljs hela Ringstad gård för 125 000 000 kronor, eller till högstbjudande. Försäljningen hanteras av Skånegårdar. Tillträde sker enligt överenskommelse efter odlingssäsongen 2023, och bud lämnas senast den 29e juni. 


Läs mer om objektet här.
Samtliga bilder kommer från Skånegårdar.

MEST LÄSTA

Senaste nytt