Ny jätteförlust för krisande SAS i februari

Krisande SAS fortsätter att göra miljardförluster. I en ny uppdatering redovisar flygbolaget en förlust på över 2,3 miljarder kronor sedan november, och en förlust på över 800 miljoner kronor enbart i februari enligt färska siffror från bolaget.

Som en del av flygbolagets Chapter-11 rekonstruktionsprocess i USA måste SAS offentliggöra finansiella siffror till allmänheten och amerikansk domstol varje månad. Under fyra-månaders perioden 1 november till 29 februari gjorde det krisande flygbolaget en jätteförlust på hela 2,3 miljarder kronor. Intäkterna uppgick under samma period till 11,8 miljarder kronor, skriver flygbolaget i en uppdatering.

Enbart februari resulterade i en förlust på över 800 miljoner kronor för SAS, samtidigt som intäkterna under februari landade på 2,8 miljarder kronor.

SAS har även tvingats ställa ett antal av sina Airbus A320Neo på marken på grund av inspektioner.

Flygbolaget har nyligen tagit ett stort steg i sin rekonstruktionsprocess genom att få sin Chapter 11-plan godkänd av konkursdomstolen i New York. Nu väntar ett godkännande av en företagsrekonstruktion för SAS AB i Sverige som nästa steg för det krisande flygbolaget. Målet är att bli klar med rekonstruktionsprocessen SAS Forward vid halvårsskiftet, där investmentbolaget Castlelake, danska Lind Invest och flygbolagskoncernen Air France-KLM förväntas ta över som nya ägare av SAS.

Trots rekonstruktionsprocessen och miljardförlusterna har SAS-aktien varit extremt volatil den senaste tiden samtidigt som allt fler småsparare flockats in i aktien. SAS VD Anko van der Werff, varnar dock fortsatt att aktien kommer att avnoteras och förlora allt värde under det andra kvartalet.

– Vi upprepar att förväntningarna är att det inte kommer finnas något värde för SAS ABs nuvarande aktieägare, och att alla SAS ABs aktier och listade kommersiella hybridobligationer kommer att bli återkallade, inlösta och avnoterade i samband med att vi kommer ur chapter-11 processen, sa SAS VD Anko van der Werff i samband med SAS bokslut.
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt