Priserna på både lägenheter och hus föll kraftigt i september.
Huspriserna föll som mest i norra Sverige (drygt 5 procent) och Storgöteborg (knappt 5 procent).
Nu tror 7 av 10 fastighetsmäklare att priserna kommer fortsätta falla i höst.
Sedan priserna stod som högst har lägenhetspriserna, beroende på region, fallit sammanlagt med mellan 8 och drygt 10 procent.
Sedan tidigare toppnoteringar har huspriserna fallit med sammanlagt drygt 14 procent i Storstockholm och Storgöteborg.
Detta visar SBAB och Boolis prisindex HPI som baseras på samtliga bostadsförsäljningar registrerade på Booli under september.
– I vår prognos över bostadspriserna har vi inte beaktat de höga elprisernas betydelse för bostadspriserna. Det talar för att riskerna för bostadspriserna framöver snarare ligger på nedåt- än uppåtsidan, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.
Huspriserna föll som mest i norra Sverige (drygt 5 procent) och Storgöteborg (knappt 5 procent). Sedan tidigare toppnoteringar har huspriserna fallit med sammanlagt drygt 14 procent i Storstockholm och Storgöteborg.
För Sverige som helhet föll huspriserna i september med 1,8 procent.
– Vi har ju spått att bostadspriserna kan falla med runt 20 procent för Sverige som helhet till följd av ränteuppgångarna. Trots att ränteuppgångarna väntas fortsatta till början av nästa år har vi redan nu sett sammanlagda prisfall på lägenheter i flera regioner med drygt 10 procent och i några regioner på hus med över 14 procent, säger Robert Boije.
I Boneos undersökning är det nu lika stor andel bostadsköpare som mäklare som tror på lägre bostadspriser i höst.
– Andelen mäklare som tror på lägre priser framöver ligger nu på samma nivå som andelen av köpare, runt 70 procent. Det blir intressant att se hur trenden fortsätter i höst, om andelen köpare och mäklares som tror på lägre priser stabiliseras på de här nivåerna eller om än fler får en pessimistisk syn på priserna framöver, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.
Köparnas förväntningar om lägre bostadspriser har under 2022 successivt ökat varje månad. Men nu verkar trenden ha börjat plana ut och nå en platå.
I september låg andelen köpare som tror på en prisminskning på 69 procent, en tangering från månaden innan. Alltså förutspår 2 av 3 köpare än lägre priser året ut.
Däremot ökade andelen köpare som tvärtom prognostiserar ökade bostadspriser, från 11 procent till 12 procent – något som inte skett i Köparkollen sedan december 2021.
Dessutom tror nu fler än 2 av 3 mäklare på minskade bostadspriser i höst och vinter – en kraftig ökning från augusti, från 58 procent till 71 procent.
Det verkar nu finnas samsyn mellan mäklare och köpare i prisförväntningar på marknaden, där nästan 3 av 4 personer tror på lägre priser de nästkommande tre månaderna.
Dock är köparna något mer optimistiska än mäklarna, där 12 procent av köparna spår högre priser, jämfört med endast 3 procent av mäklarna.
Köpbenägenheten hos Boneos besökare minskar något jämfört med augusti, från 52 procent till 58 procent som planerar att köpa bostad inom 6 månader. Ett resultat som skiljer sig från augustis trendbrott och nu liknar sommarmånadernas siffror.
– Fler räknar med lägre bopriser och därför väntar med sina bostadsköp, säger Fredrik Engdahl, VD på Boneo.
– Dessutom är det oroligt hos konsumenterna med stigande räntor och mat- och elpriser, som gör att kalkylen blir svårare att få ihop.
Om Mäklarkollen och Köparkollen:
Mäklarkollen är en månadsvis undersökning som skickas ut till Boneos cirka 4 000 anslutna mäklare från bl a Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Bjurfors, HusmanHagberg och andra mäklarbolag i Sverige.
Läs även:
Mäklare kan förlora jobben
Ny prognos: Så hög blir din boränta 2023 och 2024