En ny EU-lag kan tvinga svenska sylttillverkare att skrota sina klassiska recept. Alternativt måste de kalla sylten något annat än sylt. Orsaken. är att den innehåller för mycket socker.
– Mer bär och mindre socker brukar bli surare, säger Björnkullas vd Pär Berglund.
I ett nytt förslag till EU-kommissionen så listas en del förändringar inom matproduktionen som man hoppas ska göra européernas frukost lite hälsosammare. Vad som föreslås är bland annat en förhöjd minimigräns på mängden bär som sylt måste innehålla för att får fortsätta kallas sylt, det rapporterar nu Sydsvenskan.
Minimigränsen ligger idag på 35 gram bär per 100 gram sylt. Om förslaget om förhöjd minimigräns skulle röstas igenom under EU-förhandlingarna den 10 och 11 april så höjs gränsen till 45 gram. Och så kommer det förmodligen att bli.
– Det innebär att det som kallas sylt har samma innehåll oavsett om du köper den i Sverige eller i Spanien, säger landsbyggdsminister Peter Kullgren (KD) i en kommentar till Sydsvenskan.
Att sylttillverkarna skulle behöva öka mängden bär med 10 gram per 100 gram kan låta som en liten förändring. Men för en del sylttillverkare skulle ökningen vara förödande då deras produkter skulle hamna under den tillåtna gränsen.
Om lagförslaget klubbas igenom så är det många varumärken som säljs i svenska matbutiker som kommer att påverkas. Varumären så som Ica, BOB och Eldorado säljer idag olika variationer av sylt som innehåller mindre än 45 procent bär per 100 gram. En del varumärken ar även sina lättsockrade sortiment som, trotts mindre socker inte har tillräckligt hög bärhalt – och därför kommer tvingas ändras om den nya lagen röstas igenom.
En syltillverkare som Sydsvenskan kontaktat är skånska Björnekulla som gjort sylt sedan år 1907. Om EU-förlaget skulle röstas igenom skulle de ha två år på sig att byta namn på deras hallonsylt, drottningsylt och jordgubbssylt – eller ändra på det klassiska receptet. Pär Berglund vd på Björnekulla menar att förändringen skulle resultera i dyrare och syrligare sylt – men ställer sig inte helt negativ till förslaget:
– Mer bär och mindre socker brukar bli surare. Det handlar om tycke och smak helt enkelt. På många sätt blir det en mer kvalitativ produkt, säger han till Sydsvenskan.
Vill man läsa mer om hur de så kallade “frukostdirektiven” och hur just din kost kommer att påverkas av den preliminära överenskommelsen så kan man gå in på Europeiska rådets hemsida.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se