Omringad av höghus – vägrar att sälja sin villa

När området där Orlando Capotes hus står började att förvandlas till ett modernt centrum, vägrade han att sälja sitt hus till byggbolagen. Detta trots ett 60-tal erbjudanden på summor upp till 10 miljoner kronor. Idag har hans hus nästan svalts av höghusen. Men Orlando Capotes känslomässiga relation till huset gör det ovärderligt.

Mitt emellan två enorma höghus i Florida, står ett litet villahus med rött tegeltak. På bilderna ovanifrån syns det knappt i skuggan av de två moderna byggena. Höghusen runtom tillhör “The Plaza -Coral Gables”. Där kommer det att finnas bland annat affärer, restauranger, underhållning och hotell. Ett riktigt modernt centrum. Så hur kunde den lilla villan hamna här? 

Faktum är att villan fanns där långt innan de moderna höghusen ens planerades. Villan tillhör den 63-åriga Orlando Capote och köptes av Orlandos far år 1989. Orlandos far hade emigrerat från Cuba och jobbat dubbla jobb för att kunna köpa sitt drömhus. Det hade tagit honom hela 20 år att hitta just detta hus. Fadern avled år 2005. 

Orlandos hem från ovan, inklämt mellan två nybyggen. Foton: Skärmdumpar från Youtube-klipp
Runtom kring huset sker bygget av det moderna centrumet. Det är en levande arbetsplats precis utanför villans tomtgräns.

Ungefär femton år efter Orlandos fars död, avled även hans mor. Då lovade Orlando sin mor att aldrig någonsin sälja deras familjeskatt till någon annan. Och det löftet har han tagit på allra största allvar. Orlando Capote vägrar nämligen att sälja huset till dem som bygger “The Plaza -Coral Gables”. 

I internationell media har storyn jämförts med Disneyfilmen “Upp”. Där änkemannen Carl Fredriksson vägrar att sälja sitt hus till byggbolagen som bygger moderna byggnader och varuhus omkring hans tomt. 

2021 berättade Orlando Capote för Daily Mail UK, att han under de då senaste sex åren fått ta emot omkring 60 stycken erbjudanden om att sälja huset. Vissa erbjudanden hade gått upp till närmare 10 miljoner kronor, men det är ingenting som påverkat Orlando i sitt beslut. Hans familjehem är ovärderligt.

Huset köptes år 1989 av Orlandos far. När Orlandos mor gick bort år 2020, lovade han henne att aldrig sälja deras familjeskatt.
Ingången till huset.

Villan är ett 120 kvadratmeter stort boende med två sovrum och två badrum. Det kanske inte verkar som något särskilt för en utomstående, men för Orlando Capote är huset allt.

– Det här huset är min själ. Så vilken nytta gör det att sälja sin själ för alla pengar i världen?, sa Orlando Capote till CBS News Miami. 

Orlando har även anklagat staden för ett flertal olika överträdelser, och menar att hans hem håller på att sväljas av de gigantiska byggnaderna.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt