Otrolig 60-talslägenhet säljs – allt i original

Det finns tidskapslar – och så den här trerummaren i Täby. När man kliver in i lägenheten känns det som om tiden stått stilla sedan början av 60-talet. 
Priset är 2,3 miljoner kronor för tidskapseln. Frågan är om en köpare vill renovera bort den unika 60-talskänslan.

BRF Radarvägen är en bostadsrättsförening med 108 lägenheter i Täby, strax nordost om Stockholm. Föreningen bildades år 1959, en tid då en byggboom hade startat i förorterna. Det var ont om bostäder och befolkningen behövde desperat lite större och modernare hem.
Eftersom svensk ekonomi rullade på bra blev även bostäderna rymligare och fick högre standard. I början av 1950-talet var drygt 30 procent av allt som byggdes lägenheter om tre rum och kök och tio år senare var siffran uppe i 50 procent. 

Lägenheten som nu är till salu representerar väldigt väl en 60-talslägenhet. Det är en trerummare på 78 kvadratmeter – det ansågs väldigt rymligt på den tiden – och den inreddes tidstypiskt.
Det som känns så unikt är att den ägare som bott här knappt har ändrat en detalj på 60 år. Allt i trerummaren ställdes upp och inreddes när höghuset precis byggts klart 1960: matbordet med pinnstolar, matchande bokhylla och soffgruppen i grön färg.

Det tidstypiska 60-talsköket är bevarat in i minsta detalj.

Även tv-apparaten ser ut att vara köpt på tidigt 60-tal när den stora tv-ruschen hade startat. Svenska tv-sändningar inleddes i mindre skala 1954 med programmet En skål för televisionen där var Lennart Hyland var programledare. 1958 ökade tv-licenserna rekordsnabbt. Alla ville se fotbolls-VM som spelades i Sverige och svenska vardagsrum fick plötsligt en ny sak att samlas framför: tv-apparaten. 

Vardagsrummet har ett grått linoleumgolv. Köket är också bevarat från 60-talet, med de mintgröna skåpluckorna och ett 60 år gammalt kylskåp som man sällan ser i ett svenskt hem. Det är möjligt att blandaren vid diskhon har bytts till en modernare modell. Köksgolvet har ett brunmöntrat linoleumgolv, som kan vara från tidigt 70-tal. 
Däremot är badrummet renoverat efter ett stambyte. 

Det är viktigt att påpeka att den här lägenheten var en höjdare i coolhet och styling för 60 år sedan. 60-talet var årtiondet med ganska strama och funktionella möbler, en reaktion för att komma bort från mörka och dystra rum som var standard i äldre hem.
Trägolv ansågs tråkigt och gammalmodigt – linoleum var lättstädat och en spännande nymodighet.

Fabian Hedlund, mäklare på Mustonen och Hedlund, har uppdraget att sälja tidskapseln från 60-talet. Priset är 2,3 miljoner. Månadsavgiften 4 545 kronor. 
– Den här naturnära bostaden har ett stort potential och kan göras till en drömlägenhet för den som är beredd att lägga ner tid och kärlek. Bostaden har två rymliga sovrum, ett helkaklat badrum och en inglasad balkong mot grönskande innergård, säger han.

– Mellan första och andra sovrummet finns en dörr som skiljer rummen åt. Denna dörr går att sätta igen för en större privatkänsla. Detta sovrum nås då från köket och kan inrymma en dubbelsäng och har ett fönster i nordligt läge, här inne finns två platsbyggda garderober., säger Fabian Hedlund.

– Det här är en välskött och äldre förening med låga skulder och låga avgifter. Dessutom har föreningens byggnader redan genomgått de största renoveringarna. Det gör att de största reparationskostnaderna redan är betalda. Här finns närhet till service, skola, bad och Roslagsbanans station, avslutar Fabian Hedlund.

Se annonsen här

En 60-årig tv i ett vardagsrum där allt har inretts på 60-talet.
Linoleumgolv och klassiska 60-talsmöbler.
Vardagsrummet.
Matbordet i vardagsrummet.
Vardagsrummet som en tidskapsel.
Ett väldigt gammalt kylskåp finns kvar i köket.
Balkongen.
Huset.

MEST LÄSTA

Senaste nytt