Se otroliga växthusvillan – helt självförsörjande

Den här villan sticker ut och är något utöver det vanliga. Det är nämligen ett gigantiskt växthus med en villa på insidan – som dessutom är helt självförsörjande.
”Bo i ett av världens mest hållbara och miljövänliga hus”, skriver mäklaren Daniel Johansson, vid mäklarbyrån Era Sweden. 

För den som älskar att odla växter är det här huset en riktig dröm. Växthuset har en ouppvärmd och icke isolerad yta som skyddar insidan från väder och vind. 
”Här kan du njuta av en längre sommar med egenodlade medelhavsväxter, både frukter och blommor”, skriver mäklaren. 

I växthusets entré finns det dessutom en generös och behaglig plats för sittmöbler samt utökad odling. Man kan även få plats med pingisbord, biljardbord, inomhusgym eller plats för mekande med mera. 
”Ni välkomnas in i ett växthus med en fantastisk känsla av att vara ett med naturen, gott om syre och underbara vyer mot grönskan utanför”, uppger mäklare Daniel Johansson. 
Läs mer: Här är Sveriges 7 galnaste bostäder

Längs med husets långsida löper en växtvägg och odlingslådor. Foto: Marcus Eliasson.

På husets södra långsida löper växtbäddar i form av växtvägg och odlingslådor.
”Dessa har en grundbevattning från kretsloppssystemet och kan producera frukt och grönsaker under en förlängd odlingssäsong”, förklarar mäklaren.
För den som önskar att förlänga odlingsperioden ytterligare finns det möjlighet att skapa ett isolerat växthus inne i det stora växthuset.

Den nybyggda Naturvillan strax utanför Vänersborg i Västra Götalands län har ett helt eget system för värme, vatten, el och näringsåtervinning, så den nye ägaren slipper oroa sig för energikostnader. Anders Solvarm, som skapade huset, hade i åtanke att huset skulle drivas helt off-grid, det vill säga att det ej ansluts till elnätet.
”Sommartid ger solceller el till batteri som driver huset och värmer varmvatten. Vintertid ger vedeldad kökspanna värme och varmvatten med häll och ugn för matlagning”, uppger Anders Solvarm.
Läs mer: Så blev spannmålsmagasinet ett drömhem

Vidare förklarar han hur huset först kan ses som en dyr investering, men att det är värt det ur ett långsiktigt perspektiv.
– Ekonomin är att du får inga fakturor – så huset kostar ingenting förutom att du behöver köpa ved till vintern och biodiesel för att ladda dina batterier. Det blir extremt låga driftskostnader och det är oftast det som kostar pengar när man bor i hus, förklarar Anders Solvarm.

Huset är tillverkat helt i trä. Foto: Marcus Eliasson.

Näring och vatten i avloppsvattnet återvinns och renast i växthusets växtbäddar. 
”Näringen omvandlas till frukt och grönsaker varvid kretsloppet sluts med retur av mat till husägaren”, uppger Anders Solvarm.

Fördelat på 124 kvadratmeter finns det fyra rum i den spektakulära villan. Här finns ett kök, vardagsrum, badrum, två sovrum och en japansk toalett. Utöver det finns också ett teknikrum med en ackumulatortank på 750 liter samt ett FTX-ventilationssysten som är kopplat till vattenburet system för värme. Här finns det även en plats för tvättmaskin. En 20 kvadratmeter stor balkong finns också i huset. Det finns dessutom en generös naturtomt på 1 388 kvadratmeter. Här finns det mycket möjligheter och potential att skapa en läcker trädgård. 

Vackert område strax utanför Vänersborg. Foto: Marcus Eliasson

Som om huset inte vore häftigt nog, är även naturen slående vacker. 
”Huset är beläget med sjöutsikt och naturtomt med vacker klipphäll. Naturvillan smälter in i den natursköna omgivningen med småbåtshamn och promenadstråk längs med Vänern.”
Vänern, som är Europas största insjö, har 22 000 öar, en egen laxart och ett rikt fågel- och djur-liv. Det finns möjlighet att erhålla en båtplats vid hamnens bryggor som ligger cirka 500 meter ifrån villan.

Huset har varit ute för försäljning tidigare i år, men nu är objektet ute för försäljning igen. För 7,8 miljoner kan det här speciella huset bli ditt. Du hittar annonsen här. 

Här berättar skaparen Anders Solvarm om husbygget.
På växthusets väggar finns det solcellspaneler. Foto: Marcus Eliasson
Sommar året om inuti huset. Foto: Marcus Eliasson
Sovrum på övervåningens loft. Foto: Marcus Eliasson
Hallen med trappa till övervåningen. Foto: Marcus Eliasson
Trappa även på husets utsida. Foto: Marcus Eliasson
Rymligt och mysigt. Foto: Marcus Eliasson

Läs mer:

MEST LÄSTA

Senaste nytt