Övergivet i 40 år – nu säljs historiska villan

Denna fastighet är ett perfekt exemplar av ordspråket “döm inte boken efter omslaget”. Huset ruvar inte bara på en spännande historia utan också på vackra guldkorn, såsom ett flertal eldstäder och unika inredningsdetaljer.
– Jag blev själv helt kär i huset när jag kom in första gången, säger mäklaren till Leva & Bo.

Utifrån ser det gula huset ut som vilket övergivet hus som helst. Den målade träfasaden har börjat att flagna, trädgården utanför har vuxit igen och balkongen är på väg att rasa ihop framför entrén. Här har ingen bott på över 40 år, vilket syns. Men detta hus har faktiskt en väldigt intressant historia. 

Det sägs att huset var med på Stockholmsutställningen år 1897. Idag står det dock i Herrymningen i Örsundsbro. Flytten sägs ha skett år 1907, via ångbåt från Stockholm till Örsundsbro. När huset sedan anlänt till Örsundsbro så ska det ha körts vidare, nedmonterat, med häst och vagn ut till Herrymningen. 

Foton: HusmanHagberg

Huset står idag övergivet och ska ha alltså gjort det en längre tid tillbaka. Under den långa perioden har det hunnit förfalla naturligt, men även blivit vandaliserat. Här finns totalt sex stycken rum fördelat på två stycken våningsplan. 

Det är HusmanHagberg som hanterar försäljningen av huset. Den ansvarige Mäklaren Magnus Wiebe är en av dem som själv sett husets charm och potential. 

– Jag blev själv helt kär i huset när jag kom in första gången och började prata med min fru om att det kanske vore något för oss. Man känner verkligen att det är ett gediget och pampigt hus, säger Magnus Wiebe till Expressens Leva & Bo

Men huset kräver som sagt en hel del renovering. Enligt mäklaren Magnus Wiebe är det den bakre delen av fasaden som är mest akut. Den är nämligen rötskadad. Sedan behövs det även läggas ett nytt tak samt tas en noggrannare titt på fönstren och hela fasaden. 

– Man bör kanske även ta en kik i grunden, säger Magnus Wiebe till Leva & Bo. 

På bilderna syns en delvis raserad bostad med många och stora rum. I alla rum står kvarlämnade interiörer, såsom madrasser, sängar, matbord och stolar. Här finns målade väggar och tapetserade dörrar. Vissa rum är i bättre skick än andra. 

I exempelvis köket har delar av taket rasat igen, och på golvet ligger rester av vad som ser ut att vara isolering och ruttna brädor. Utöver de unikt inredda rummen så finns det ett flertal eldstäder i byggnaden. Alltifrån öppna spisar till kakelugnar. 
Fastighetens tomt är totalt 4388 kvadratmeter stor. Utgångspriset ligger just nu på 995 000 kronor.

“Tomten är generös och här finns alla förutsättningar att skapa ert paradis. På tomten finns även en lada med en gästbostad, vedskjul mm”, skriver mäklaren i annonsen.
Läs mer här.

MEST LÄSTA

Senaste nytt