Paret rustade upp medeltida spökbyn med minimal budget: “Vill inspirera andra”

1000 timmars arbete och en budget på 260 000 kronor. Nu är den gamla övergivna medeltidsbyn i Alperna ett hem för den lilla familjen Cesprini.
– Vi kunde inte låta så fina hus förfalla. Nu hoppas jag att vi kan inspirera andra att göra samma sak, för det finns många övergivna byar som borde få nytt liv igen, säger Maurizio Cesprini.

Skog och växtlighet hade helt tagit över den otillgängliga byn Ghesc i de italienska Alperna, nära den schweiziska gränsen. I nära 140 år var byn övergiven sedan de sista invånarna lämnade allt. 
I år har byn Ghesc plötsligt fått nytt liv med tre invånare. Medan Maurizio och flickvännen Paola Gardin rustade upp husen föddes deras son Emil, det första barnet i byn på flera hundra år.

Paret Maurizio och Paola var bekanta med Ghesc tidigare. De arbetade på Canova Association, som lär ut gamla hantverksmetoder, som t ex att bygga stenhus. Under sina besök i Ghesc tillsammans med kolleger och studenter växte idén om att flytta hit permanent. Husen som stod kvar i byn var rejält förfallna och skadade, men ett projekt som lockade. ”Vi såg potentialen” säger Paola. 

Maurizio på hemmets terass i Alperna. Här har den lilla familjen bott i åtta år.

– Byn var fullständigt täckt av skog, så det första vi fick göra var att röja undan så att vi kunde röra oss i området. När naturen har tagit över byggnaderna så finns det en speciell energi som vi gillar. Men några hus hade fallit ihop helt, så de har vi byggt upp igen med samma stenar.

Nu har den lilla byns piazza rustats upp igen med en stor stenugn i mitten dit invånarna lagade sin mat för flera hundra år sedan. 
– Vi vet att de första invånarna bodde här före romartiden, men att byn nog var som störst på medeltiden. En del hus från medeltiden har byggts ut under 1700-talet, säger Maurizio. 

Parets arbete och envishet imponerar extra mycket med tanke på att deras budget har varit 260 000 kronor. För de pengarna har de skapat ett mysigt hem med en terass (en provisorisk konstruktion) och en upprustning som gett ett rustikt men ganska modernt lantkök, ett funktionellt badrum och ett vackert sovrum. 

– Nu kan nu ha ett bra liv här. När vi kom hit för åtta år sedan fanns varken golv eller tak. Och det första året levde vi faktiskt utan elektricitet. Vi hade inte ens rinnande vatten. Det var jobbigt. Men det här har varit som ett experiment för oss, där vi velat se hur lite pengar som behövs för att kunna rädda hus, säger Maurizio.

Nu hoppas Maurizio och Paola att de kan inspirera andra att bosätt sig i några av de många övergivna alpbyarna. 
– Vi har visat att man kan bo billigt och bekvämt i en fantastisk miljö. Nu hoppas jag att vi kan inspirera andra att göra samma sak, för det finns många övergivna byar som borde få nytt liv igen, säger Maurizio. 

Några av de hus som Maurizio och Paola hunnit renovera i byn.
Det renoverade köpet med Paola och sonen Emil.
Familjen på den lilla terassen.
Omgiven av Alperna.
Maurizio visar upp köket som renoverats.

MEST LÄSTA

Senaste nytt