Polestar hotas av avnotering – drar med sparare i fallet 

Polestars aktieras påverkar 100 000-tals svenska sparare som är fast med polestaraktier de inte kan sälja av. Efter en varning om avnotering från Nasdaq-börsen har aktien fallit med över 30 procent.
– Våra kunder har fått ett onoterat värdepapper som inte går att handla med, säger Avanzas sparekonom Philip Scholtzé.

Polestar meddelade förra fredagen att de fått en varning från Nasdaq efter att de misslyckats att presentera bokslutet för 2023 samt kvartalsrapporten för det sista kvartalet. Det rapporterar Carup. Varningen från Nasdaq resulterade i en total förlust på nio miljarder kronor på bara tre dagar. Aktien rasade med 31 procent. Under torsdagen föll Polestars aktie med 7 procent till nya bottenrekordet 86 cent på Nasdaqbörsen. Raset fortsatte under fredagen.

Aktieägarna har inte möjlighet att sälja sina polestaraktier, eftersom ägarna måste begära att få sina svenska depåbevis omvandlas till aktier som är handlingsbara på Nasdaqbörsen. Från den 13 maj var konverteringen möjlig, men flera svenska banker har ännu inte konverterat de svenska depåbevisen. 

Avanzas sparekonom Philip Scholtzé bekräftar att många banker ännu inte lyckats med konverteringen. 
– Våra kunder har fått ett onoterat värdepapper, så kallade SDB, som inte går att handla med. Vi har gått ut till våra kunder och sagt att vi kan hjälpa dem att konvertera dem. Och det kommer så fort som möjligt att konverteras, men det är inte genomfört ännu.

Polestar har nyligen fått en betydande ökning av svenska aktieägare efter att Volvo Cars beslutat att dela ut aktier i Polestar till sina delägare. Enbart hos Avanza finns omkring 100 000 ägare i Volvo Cars som med stor sannolikhet fått utdelning av Polestar-aktier.

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt