Priserna på bostadsrätter stiger – och mest i Stockholm

Bostadsrättspriserna stiger i hela Sverige. Och mest stiger det i Stockholm, som brukar vara först med pristrender för bostadsmarknaden. Det visar nya siffror från Valueguard.

Valueguards prisindex (HOXSWE) som mäter den underliggande prisutvecklingen på bostadsmarknaden, sjönk 0,2 procent under augusti. 

Men på bostadsmarknaden syns också en motsatt trend, där priserna på bostadsrätter går emot strömmen.

Bostadsrättspriserna steg 0,6 procent medan villapriserna tappade 0,6 procent. Rensat för säsongseffekter innebär det uppgång med 0,5 procent för bostadsrätter respektive nedgång med 1,8 procent för villor.

Räkna med svagt nedåtgående priser på bostäder till nästa sommar.

– Trender på bostadsmarknaden startar ofta i Stockholm, och där kan vi nu se en mer utplanad marknad, en trend som kan sprida sig ut i landet, säger Fredrik Kullman, vd Bjurfors Sverige.

– Glappet i förväntningar mellan köpare och säljare minskar, så att de kan mötas i högre utsträckning. Det görs fortfarande många bostadsaffärer, vi gör affärer på samma nivå som 2019, som är vårt närmsta referensår före pandemin.

Vad kan vi förvänta oss framöver? 
– Det påverkas såklart av många olika faktorer, allt hänger ihop. Det beror till exempel på hur väl Riksbanken bekämpar inflationen. Men utifrån den information vi har nu kan vi räkna med svagt nedåtgående priser till före nästa sommar, , säger Fredrik Kullman. 

– Sedan tror jag att vi börjar se en mer normal marknad där i princip hela prisuppgången som skedde under pandemiåren blivit utraderad, så att vi är tillbaka på boprisnivån 2019.

Medan priserna under augusti steg på bostadsrätter fortsatte villapriserna totalt sett nedåt.
– Energipriserna är en bidragande faktor. Det var också så att många som längtade efter en villa slog till under pandemin. Det såldes fler villor än normalt då, men idag är efterfrågan inte lika stor. 

– Sedan är effekten vi ser på bostadsmarknaden till stor del psykologisk, när det gäller förväntningar på exempelvis räntor och energipriser. När man nu tittar på bostäder tar man ut effekten i förväg, lägger in det i kalkylen och får därmed mindre pengar att köpa själva bostaden för, säger Fredrik Kullman.

Uppsalaföretaget Valueguard har utvecklat ett prisindex – kallat HOXSWE – i samarbete med KTH.
Indexet mäter värde­förändringen hos en genomsnittlig bostad som är likadan över tiden. Syftet är att indexet inte ska påverkas av att olika typer av bostäder säljs under olika perioder. 

MEST LÄSTA

Senaste nytt