Professorn: Därför är forskning om kött opålitlig

Gillar du olivolja? Grattis, då är du statistiskt sett förmodligen en person som kör försiktigt, vaccinerar dig och sköter om dina tänder – och därför kommer leva lite längre. Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, skriver i sin kolumn i Expressen hur det förmodligen inte är “supermaten” man ofta läser om som får dig att leva länge utan snarare din personlighet.

I Wolds kolumn i Expressen hänvisar hon till en studie som publicerades i den vetenskapliga tidskriften American Journal of Medicine. Studien gick ut på att man under en månads tid hade registrerat alla som hamnat på akuten efter en trafikolycka på ett sjukhus i staden Ontario, USA, med 11 miljoner invånare. 

Med hjälp av ett heltäckande vaccinregister kunde man se att de som inte vaccinerat sig mot covid-19 hade en 72 procent högre risk att hamna i en allvarlig trafikolycka, än de som tagit vaccin. Man kunde även se hur gruppen unga män var överrepresenterad. Wold menar att sannolikheten att det är slumpen som skapat sambandet är mindre än 1 på 1000. “Allt i studien var perfekt gjort”, skriver Wold i sin kolumn. 

“WHO påstår nu att charkprodukter är cancerframkallande och att rött kött troligen är det, baserat på precis samma typ av studier som den om vaccin och trafikolyckor. Man har helt enkelt räknat hur ofta personer som äter mycket rött kött/chark får coloncancer jämfört med dem som äter väldigt lite av den varan”, skriver Wold. 

Personlighetsdrag hör ihop

Man kan likna Wolds resonemang med korsallergier, vilket är allergier som ofta hänger ihop med varandra. Så är man exempelvis pollenallergiker så är sannolikheten stor att man även är allergisk mot hasselnötter och stenfrukter. Likt korsallergier menar Wold att man kan identifiera vissa personlighetsdrag som ofta hänger ihop med varandra. Så om du exempelvis kör vårdslöst i trafiken så är sannolikheten större att du äter mycket rött kött och inte vaccinerar dig. 

Olivolja mot trafikolyckor?

”Olivoljan kan nog vara den perfekta markören för den sorts personlighet som vårdar sin hälsa på alla möjliga sätt: kör bil försiktigt, sköter sina tänder, vaccinerar sig när det behövs och tar de mediciner som läkaren föreskriver. Och därmed lever lite längre, men förmodligen inte just på grund av olivoljan”, skriver Wold.

Självklart kan man drabbas av cancer även om man äter olivolja. Men vad Wold menar att orsaken till att man dör i förtid inte bara beror på om du äter gröt till frukost eller om tränar sju dagar i veckan. Hon menar att det snarare handlar om din personlighet och hur valen du gör för din egen hälsa i ena avseendet, med stor sannolikhet även påverkar valen du gör i andra avseenden.

”Så nästa gång du slår upp tidningen och läser om att kaffe eller vin ger dig cancer, eller att några gröna blad skyddar mot detta, tänk då på Ontarios ovaccinerade unga män och hur troligt det är att en vaccinspruta hade räddat dem från en trafikolycka”, skriver Wold. 

LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt