Balkongkraftverk som enkelt kan anslutas direkt till ett eluttag har gjort succé i Tyskland. Nu reas de populära solpanelerna ut inför vintern.
– Panelerna är i princip gratis i den här affären, skriver test- och konsumentportalen Home&Smart.
Men svenska Elsäkerhetsverket varnar för den tyska succén.
Det var i somras som Lidls balkongkraftverk skapade hysteri i Tyskland. I lågprisbutiken gick det nämligen att fynda ett balkongkraftverk på två solpaneler med effekt på 830 watt och en växelriktare på 800 watt för 299 euro, vilket motsvar 3 400 kronor. Erbjudandet skapade stor uppmärksamhet och sålde slut på bara en dag.
Nu finns det chans till ytterligare hysteri när tyska leverantören Kleines Kraftwerk rear ut sina balkongkraftverk. De erbjuder köpare två bifaciala 440 watts solpaneler med ett batteri för solcellslagring, Anker Solix 2 E1600 Pro, till hela 32 procents rabatt. På köpet kommer även en mätare för elproduktion och förbrukning. Det totala priset landar på 1 199 euro, vilket motsvarar 13 586 kronor.
– Priset talar för sig självt! Andra jämförbara set i samma prisklass erbjuder endast den tidigare modellen av Anker Solix 2 Pro. Bara detta kostar 1 199 euro. Panelerna är i princip gratis i den här affären, skriver Wayne Allinger på Home Smart.
Det stora intresset för balkongsolceller har växt kraftigt i samband med den tyska regeringen stora satsning under våren. I samband med den nya satsningen blev balkongkraftverken momsbefriade i Tyskland, och man behöver inte rapportera in solcellerna till sin elleverantör. En kommande lag kan dessutom snart tillåta installationer av balkongkraftverken utan att behöva få godkännande från hyresvärden.
Idag finns över 400 000 installerade balkongkraftverk i Tyskland, uppger Euronews. Men i Sverige är dock denna typ a solcellsanläggning förbjuden. Elsäkerhetsverket avråder från att använda solceller som man kan koppla in i eluttaget, på grund av säkerhetsriskerna.
– Solceller som ansluts med stickpropp för att mata ut beröringsfarlig spänning är inte tillräckligt säker. Då det finns risk för elchock krävs fysiska skydd mot elchock, säger Mikael Carlson, teknisk expert på Elsäkerhetsverket.
LÄS MER:
Leah Ganerud är examinerad journalist och bevakar ekonomi och tech för NU.se