Så blev skuldsatte Stig miljardär

Entreprenören Stig Engström gick från att jagas av Kronofogden till att bygga en enorm förmögenhet och göra sitt bolag Engcon till en global aktör värd miljarder.
– Det var nära att allt gick åt pipsvängen. Kronofogdebreven var fler och tjockare än någonsin, säger Stig Engström.

Engcon har idag ett börsväde på 13,48 miljarder kronor. Bolaget producerar tiltrotatorer åt hela världens grävmaskiner i fabrikerna i jämtländska Strömsund och polska Niepruszewo. Tiltrotatorer är ett tillbehör till grävmaskiner som gör att olika redskap kan tilta och rotera och effektiviserar grävmaskinernas produktivitet.

Men vägen hit var långt ifrån spikrak. Stig Engström började som ingenjör i Umeå på 80-talet, där han inspirerades av en tidig prototyp av en tiltrotator. Efter att företaget Noreco gick i konkurs satsade han på att vidareutveckla idén själv. Engström lyckades sälja fem av sina hemmabyggda tiltrotatorer, som varken var färdiga eller fungerande, berättar han för AFV.

Den kaxiga satsningen resulterade i att Engström blev jagad av Kronofogden. Han stod nu med produkter ingen ville ha, ännu mindre ville någon betala för dem.
– Sommaren 1992 var det nära att det skulle gå åt pipsvängen, då var jag längst ner. Kronofogdebreven var fler och tjockare än någonsin. Jag gick den stora kroken runt brevlådan, säger han till AFV.

Räddningen blev tillslut ett miljonlån från stiftelsen Norrlandsfonden och en satsning på mindre komplicerade tiltrotatorer. Det blev starten på framgångssagan för Engcon.

Idag är bolaget noterat på Stockholmsbörsen och värderas till 18 miljarder kronor. Förra året beräknades Stig Engströms förmögenhet till imponerande 5 miljarder kronor.
– Jag vaknar ofta och tänker att jag har det bra. Har man haft kronofogden flåsandes i nacken så är det ju skönt att slippa den funderingen i alla fall, säger han till Affärsvärlden.

LÄS MER: