Så galet många dollarmiljonärer har New York

New York är staden där det bor flest dollarmiljonärer i världen. Samtidigt som antalet miljonärer har ökat med 48 procent de senaste decenniet, tvingas många att flytta på grund av de höga levnadskostnaderna. 
– Inte ens en sexsiffrig lön räcker så långt, säger en före detta New York-bo som tvingats flytta. 

I New York bor hela 349 500 dollarmiljonärer, vilket gör att en av 24 New York-bor är dollarmiljonär, skriver Business Insider.  Skyhöga kostnader tränger ut låginkomsttagare från staden, medan många rika flyttar in. Nästan 200 000 New York-bor som tjänar under 172 000 dollar flyttade ut från staden mellan 2017 och 2022.

Den genomsnittliga hyran för en tvåa ligger på 4 950 dollar, vilket motsvarar runt 54 000 svenska kronor.  En av dem som flyttat från New York för att fly de höga priserna är Mark Radcliffe. 
– Jag betalade 4 000 dollar i månaden för min etta i West Village. Jag hade svårt att hitta jobb och kämpade för att betala hyran. Jag började ifrågasätta om jag bara var ännu en liten del av ett stort maskineri. 

Bland annat barnomsorg har blivit rekorddyrt. En familj måste tjäna cirka 300 000 dollar om året för att ha råd med barnomsorg, medan den genomsnittliga inkomsten för en familj i New York ligger runt 75 000 dollar. Det innebär att 80 procent av stadens befolkning inte har råd med barnomsorg. 
– Vi kämpar alla så hårt vi kan, men i en stad där drinkar kostar 22 dollar, en biff kostar 68 dollar och den tvåa du vill ha kostar 2,2 miljoner dollar, räcker inte ens en sexsiffrig lön så långt, säger Mark Radcliffe.
På tio år har antalet miljonärer i staden ökat med 48 procent.