Så ska jordgubbsbluffar avslöjas: ”Stickprov”

När du köper jordgubbar i sommar så har du rätt att få veta vart bären är odlade. I år gör därför Jordbruksverket stickprov vid olika försäljningsställen, för att kontrollera att det som står på asken är korrekt. 
–Konsumenten ska kunna veta varifrån bären kommer och det ska vara tydligt utmärkt vid försäljningsstället, säger Kristina Mattsson, utredare frukt- och grönt.

Nu är jordgubbssäsongen i gång och svenska jordgubbar går nu att få tag på i stora delar av landet. Det händer att jordgubbar med ett helt annat ursprungsland ändå säljs som svenska. Därför kommer Jordbruksverket i år att genomföra kontroller på jordgubbssföräljningar runt om i landet. 

— Jordbruksverkets kontrollanter är ute i juni varje år och kontrollerar jordgubbar som säljs i Sverige. Konsumenten ska kunna veta varifrån bären kommer och det ska vara tydligt utmärkt vid försäljningsstället, säger Kristina Mattsson, utredare frukt- och grönt.

Jordbruksverket kommer kontrollera jordgubbssförsäljningar i såväl butik, på torg och längs vägkanter. Kan säljaren inte styrka jordgubbarnas ursprungsland så kommer leverantören att kontaktas. En sista åtgärd är att ta prover på jordgubbarna som sedan skickas på analys.

Skulle bären visa sig ha ett annat ursprungsland än vad som påståtts är det bedrägeri, och säljaren kommer polisanmälas. Som förälder till en jordgubbsförsäljande ungdom är det därför viktigt att kontrollera att ens barn arbetar för ett seriöst företag, så att det inte blir tråkiga efterspel.

Håll koll på att jordgubbarna är svenska

• Kartongerna som bären kommer i ska vara märkta med odlarens namn och adress. Kolla gärna så att samma namn och adress står på den låda som konsumentförpackningarna står i.

• Vid betalning med Swish – kontrollera att numret du swishar är ett företagsnummer som börjar på 123
LÄS MER:

MEST LÄSTA

Senaste nytt