Så sparade Stefan 65% el – trots elbil och 21 grader

Vintern närmar sig med stormsteg och många oroar sig för skyhöga elräkningar. Stefan Lundström har lyckats sänka sin förbrukning med 65 procent trots att han kör elbil och har 21 grader varmt i huset. Nu ger han sina fem bästa tips för att kapa både kostnader och förbrukning.

Stefan Lundström bor i en villa med sin familj. Trots höga elpriser har kunnat familjen leva som vanligt, laga mat samma tider som innan, ha lampor tända, spabada, köra bastu, ladda elbilen och fortfarande ha 21 grader varmt i villan.

Stefan gick från en förbrukning på 45 000 till endast 16 000 kilowattimmar, en minskning med 65 procent. Hemligheten är ett antal smarta knep och förbättringar som Stefan kommer att visa upp under Hem & Villamässan på Stockholmsmässan den 13–15 oktober. Men redan nu delar han med sig av de fem bästa knepen som hjälpte honom att spara 65 procent på elen.

Timavtal
Sparar ingen el, men väl rejält med kostnader. En nyckel för att hålla kostnaden nere är att signera ett timavtal. Med ett timavtal betalas elen per timme och blir därmed billigare när färre människor använder elnätet och dyrare när många använder det. De flesta hushåll har ett månadsbaserat rörligt avtal, och då kostar elen detsamma under dygnets alla timmar. Men för den som anpassar sin användning och har timavtal finns mycket pengar att spara.

Fokusera på elslukarna
Att få koll på vad som faktiskt drar el är något alla kan göra. Det som kostar mest är normalt värme och varmvatten, som står för cirka 70–80 procent av ett hushålls kostnader. Många går och släcker lampor men det ger inte så stora besparingar – satsa på elslukarna i stället som till exempel uppvärmning, varmvattenproduktion och torktumlare.

Minska kostnaderna OCH förbrukningen
Det finns två aspekter – dels att minska kostnaderna, dels att minska förbrukningen. Det är när vi ser till båda aspekterna som bäst effekt uppstår. Att ladda elbilen på natten minskar till exempel kostnaderna men det minskar inte förbrukningen. Det kan i stället handla om bättre isolering eller att se över möjligheterna till en bergvärmepump, som gör att varmvattenberedaren i bergvärmepumpen fungerar som en termos. Detta innebär att när en familj vaknar runt klockan sju på morgonen och ska duscha så har bergvärmepumpen redan värmt upp vattnet under natten då elen var billigare.

Solceller
Genom att installera solceller kan hushåll minska elförbrukningen avsevärt, få intäkter genom att sälja el och samtidigt värna om jordens resurser. Stefans familj installerade solceller 2019 och har med det minskat elförbrukningen med 4 000–5 000 kilowattimmar per år. Lika många kilowattimmar kan de sälja och få intäkt på.

Smartstyrning
Ju fler som smartstyr sina hem desto mer kan vi avlasta elnätet. Det vill säga konsumera el då tillgången på el är hög och därmed billig i stället för att konsumera el när tillgången är låg och kostnaden som högst, vilket i sin tur även är bra för miljön. Spabadet kan till exempel värmas upp nattetid och håller sedan värmen under hela påföljande dag med hjälp av bra isolering, varmvatten produktion kan i många fall schemaläggas till innan man vaknar på morgonen och elbilen kan även den laddas nattetid.

MEST LÄSTA

Senaste nytt