Så tar Pernilla hämnd på Tinder-bedragaren

Efter att Pernilla Sjöholm bedrogs av den så kallade Tindersvindlaren vill hon nu se till att färre drabbas av bedrägerier. Nu investerar hon i identitetsbolaget IDfier, en app för personidentifikation. 
– Utvecklingen inom AI och deep fake gör det mycket svårare att veta vem man faktiskt pratar med, säger Pernilla Sjöholm. 

Den uppmärksammade dokumentären “Tindersvindlaren” skildrar hur Simon Leviev bedragit flera kvinnor runt om i världen på pengar. Bland annat svensken Pernilla Sjöholm, som blev av med alla sina besparingar och lurades på över 600 000 kronor. Hon är nu medgrundare i identitetsbolaget IDfier, en app som möjliggör identifiering mellan privatpersoner, skriver Breakit.

Efter succédokumentären har Pernilla Sjöholm blivit influencer och föreläsare. Hon föreläser om bedrägerier och hur man tar sig vidare efter man blivit utsatt. 
– Med utvecklingen inom AI och deep fake blir det mycket svårare att veta vem man faktiskt pratar med. Hur vet du att den där kollegan i zoom-mötet faktiskt är den personen den utger sig för att vara?, säger Pernilla Sjöholm.

Appens grundare Suejb Memeti, doktor i datavetenskap, såg att utvecklingen av AI kunde rädda fler från att luras. 
– När jag läste nyheter om de ökande bedrägerierna på olika plattformar, inklusive dejtingsajter och marknadsplatser, insåg jag att med utvecklingen av generativ AI skulle det bli ännu lättare för bedragare att lura. Det fick mig att fundera på hur vi skulle kunna lösa problemet, säger Suejb Memeti. 

Med IDfier kan man identifiera sig med bank-id för att visa att man är den man utger sig för att vara. Man kan också be en annan identifiera sig genom appen.
– Om du exempelvis har träffat någon på en dejtingsajt och ska träffas kan du genom appen skicka en länk till den andra personen. Den kan då genom att klicka på länken identifiera sig med bank-id. Det fungerar även om man ska köpa någon secondhand på nätet, eller spelar onlinespel, säger Suejb Memeti. 

Appen lanserades för några dagar sedan och är än så länge gratis att använda. Däremot väntas en betalfunktion introduceras inom kort. 
LÄS MER: